Jég és olaj
2017. május 29. írta: Alkotó Részecskék

Jég és olaj

Jönnek a meleg nyári napok, érdemes kicsit kísérletezni jégkockákkal.

A jég sok lehetőséget rejt magában, hogy megismerjük a víz különböző halmazállapotainak tulajdonságait.

Jégkockákat készítettünk a nagyokkal. Azt már megállapítottuk, hogy a jég úszik a víz tetején. De mi a helyzet az olajjal?

ov2.jpg

Egy vékony üvegbe étolajat öntöttünk, és beleengedtünk egy jégkockát.

ov1.jpg

A jég úszott az olaj tetején. Nagyon érdekes volt a gyerekeknek, hiszen már oly sokszor foglalkoztunk az olaj és víz keverékkel, hogy rögtön fújták, hogy a víz sűrűbb, mint az olaj, alul fog elhelyezkedni.

ov4.jpg

Bezzeg a jég úszik a sárgás folyadék tetején. A víz sűrűsége olyannyira megváltozik a kristályosodás során, hogy még az olajnál is könnyebb lesz.

ov8.jpg

Figyeltük, ahogyan olvadni kezdett a jég. Lomha cseppekben fogyatkozott meg, és merült alá. A két fázis lassan helyet cserélt, és alulra került a víz, az olaj pedig a felszínre úszott.

Maga a cseppenés annyira foglalkoztatta a gyerekeket, hogy rengeteg fantasztikus fotót készítettek.

A nyáron készítsetek házi jégkását is!

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512549559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása