Jönnek a meleg nyári napok, érdemes kicsit kísérletezni jégkockákkal.
A jég sok lehetőséget rejt magában, hogy megismerjük a víz különböző halmazállapotainak tulajdonságait.
Jégkockákat készítettünk a nagyokkal. Azt már megállapítottuk, hogy a jég úszik a víz tetején. De mi a helyzet az olajjal?
Egy vékony üvegbe étolajat öntöttünk, és beleengedtünk egy jégkockát.
A jég úszott az olaj tetején. Nagyon érdekes volt a gyerekeknek, hiszen már oly sokszor foglalkoztunk az olaj és víz keverékkel, hogy rögtön fújták, hogy a víz sűrűbb, mint az olaj, alul fog elhelyezkedni.
Bezzeg a jég úszik a sárgás folyadék tetején. A víz sűrűsége olyannyira megváltozik a kristályosodás során, hogy még az olajnál is könnyebb lesz.
Figyeltük, ahogyan olvadni kezdett a jég. Lomha cseppekben fogyatkozott meg, és merült alá. A két fázis lassan helyet cserélt, és alulra került a víz, az olaj pedig a felszínre úszott.
Maga a cseppenés annyira foglalkoztatta a gyerekeket, hogy rengeteg fantasztikus fotót készítettek.
A nyáron készítsetek házi jégkását is!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!