Kóla és tej kísérlet
2020. március 13. írta: Alkotó Részecskék

Kóla és tej kísérlet

Régóta próbálkozom ezzel a kísérlettel, hogy bemutathassam a foglalkozásaim egyikén.

Minden kísérletnél nagyon fontosak az arányok, a pontos mennyiségek betartása.

Ehhez a kísérlethez szükséges 90 % kóla, és 10% tej.

Azaz igyunk le egy 0.5 l palack "egészségtelen" nedüből pár kortyot, hogy helyet csináljunk a tejnek. Természetesen csakis természettudományos alapon.

cola1.jpg

Öntsük hozzá a 90%nyi kólához a 10%nyi tejet.

Már 10 perc múlva elkezdődik az átalakulás - azaz lejátszódik a kémiai reakció.

A kóla sav tartalma - jelen esetben a foszforsav - reakcióba lép a tej fehérje tartalmával, és a fehérje kicsapódik. A kicsapódáskor magába zárja a kóla száraz anyagtartalmának nagy részét, ezért lesz a kivált "túrószerű" anyag barna, és marad a folyadék a majdnem átlátszó!

cola2.jpg

Egy nap után szépen leülepedett a kivált csapadék és a folyadék felette letisztult.

Jó kísérletezést!

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr9715302034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása