Régóta próbálkozom ezzel a kísérlettel, hogy bemutathassam a foglalkozásaim egyikén.
Minden kísérletnél nagyon fontosak az arányok, a pontos mennyiségek betartása.
Ehhez a kísérlethez szükséges 90 % kóla, és 10% tej.
Azaz igyunk le egy 0.5 l palack "egészségtelen" nedüből pár kortyot, hogy helyet csináljunk a tejnek. Természetesen csakis természettudományos alapon.
Öntsük hozzá a 90%nyi kólához a 10%nyi tejet.
Már 10 perc múlva elkezdődik az átalakulás - azaz lejátszódik a kémiai reakció.
A kóla sav tartalma - jelen esetben a foszforsav - reakcióba lép a tej fehérje tartalmával, és a fehérje kicsapódik. A kicsapódáskor magába zárja a kóla száraz anyagtartalmának nagy részét, ezért lesz a kivált "túrószerű" anyag barna, és marad a folyadék a majdnem átlátszó!
Egy nap után szépen leülepedett a kivált csapadék és a folyadék felette letisztult.
Jó kísérletezést!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!