Spórolós zöldség alaplé
Ma elővettem egy adag házi zöldségalaplét, és beledobtam a gombalevesbe. Olyan fantasztikus illata volt, hogy gondoltam megosztom ezt a már-már "Nagyanyáink bölcsességét" Veletek. Jamie Olivernél láttam először az ötletet.
Most, hogy minden nap főzök a családnak a „Maradj Otthon” időszakban rengeteg zöldség hulladék képződik. Gondoltam kipróbálom, hogyan lehet zöldség alaplevet készíteni a komposztra kidobandó zöldség héjakból.
Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, krumpli héjak, hagyma végek, kelkáposzta torzsa, szépen gyűlnek egy zacskóban a hűtőben, ha lassabban gyarapszik, akkor a mélyhűtőben. Hámozás, darabolás előtt alaposan megmossuk a zöldségeket.
Ha összegyűlt egy nagyobb adag hámozás utáni kincs, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
1,5 2 óra hosszáig főzzük.
Ha intenzívebb ízt szeretnénk, akkor forraljuk el a lé egy részét.
Tehetünk bele sót is, vagy maradhat natúr is. A leszűrt héjak, zöldség maradékok, mehetnek most már a komposztba.
Jégkockatartóban, vagy kisebb zacskóban a fagyasztóba tesszük. Levesekhez, szószokhoz használhatjuk fel.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!