Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Spórolós zöldség alaplé

2020. március 27. - Alkotó Részecskék

Spórolós zöldség alaplé

Ma elővettem egy adag házi zöldségalaplét, és beledobtam a gombalevesbe. Olyan fantasztikus illata volt, hogy gondoltam megosztom ezt a már-már "Nagyanyáink bölcsességét" Veletek. Jamie Olivernél láttam először az ötletet. 

Most, hogy minden nap főzök a családnak a „Maradj Otthon” időszakban rengeteg zöldség hulladék képződik. Gondoltam kipróbálom, hogyan lehet zöldség alaplevet készíteni a komposztra kidobandó zöldség héjakból.

nb6.jpg

Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, krumpli héjak, hagyma végek, kelkáposzta torzsa, szépen gyűlnek egy zacskóban a hűtőben, ha lassabban gyarapszik, akkor a mélyhűtőben. Hámozás,  darabolás előtt alaposan megmossuk a zöldségeket.

nb1.jpg

Ha összegyűlt egy nagyobb adag hámozás utáni kincs, fazékba tesszük,  és felöntjük annyi vízzel, hogy  jól ellepje.

nb2.jpg

1,5 2 óra hosszáig főzzük.

nb5.jpg

Ha intenzívebb ízt szeretnénk, akkor forraljuk el a lé egy részét.

Tehetünk bele sót is, vagy maradhat natúr is. A leszűrt héjak, zöldség maradékok, mehetnek most már a komposztba.

nb3.jpg

Jégkockatartóban, vagy kisebb zacskóban a fagyasztóba tesszük. Levesekhez, szószokhoz használhatjuk fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2215563484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akati1984 2020.03.29. 08:25:30

Elnezest, de ez a diszoknak adando moslek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.29. 08:46:52

sőt, a komposzt alján is jön ki az olcsó alaplé!:)