Kék kísérlet az autizmus világnapjára
2020. április 02. írta: Alkotó Részecskék

Kék kísérlet az autizmus világnapjára

Igyekszem mindig kapcsolódni egy-egy kísérlettel az aktuális világnapokhoz.

Április 2.-a az autizmus világnapja  -viseljünk valami kéket, vagy miért ne kísérletezzünk valami kéket, hogy felhívjuk a figyelmet, arra is, hogy milyen fantasztikus szülők nevelik ezeket a különleges képességű gyerekeket - felnőtteket!

dke1.jpg

Íme a kék kísérlet

Hozzávalók:

1 cseppentő, tinta, és 1 pohár forró, és egy pohár hideg víz, egy kis pohár ecet

A kísérlet menete:

Cseppentsünk egy-egy csepp tintát mindkét pohárba, majd figyeljük, hogy mi történik a festékkel.

A tinta csodálatos táncot jár a hideg vízben, míg el nem oszlik benne teljesen, és halvány kékre festi azt.

A forró vízben a tinta egy kémiai változáson megy keresztül a hő hatására - elszíntelenedik.

Ez egy visszafordítható folyamat, úgy, hogy kis mennyiségű ecetet öntünk hozzá.

  A magyarázat: a tintapatron tintájában egy királykék színanyag van, ami elnyeli a sárga színt, a kék komplementerét, ezért látszik kéknek. Semleges pH-jú forró vízben ennek az anyagnak megváltozik a szerkezete, és nem tud elnyelni több színt, színtelen lesz. A festék jelen van vízben, csak számunkra nem látható. Amint meg változik a víz a pH-ja - az ecet hatására - sárga színt elnyelő tulajdonság újra működni kezd, és visszatér a kék szín. Amennyiben semlegesítjük, vagy szódabikarbonával lúgossá tesszük az oldatot, ismét elszíntelenedik. Ez a folyamat csak forró vízben játszódik le.

További kék kísérleteket a képre kattintva találsz!

dke6.jpg

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr6415583722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása