Készítsünk trükkös tojást húsvétra!
A tojás héja az egészségre ártalmas anyagokat (pl. szalmonella) is tartalmazhat, így kísérletezés előtt mindig mossátok meg a tojásokat! A feladat elvégzése után mossatok szappannal kezet!
A kísérlet:
Tegyünk egy kisebb befőttes üvegbe egy tojást és öntsünk rá ecetet. Én általában 20 %-os ecetet használok.
Amint érintkezik a tojás héja a folyadékkal, azonnal reakcióba lépnek, és heves buborék képződés indul.
A reakció során szén-dioxid CO2) gáz szabadul fel.
A tojás héja nagyrészt CaCO3-ból azaz kalcium karbonátból- mészkőből áll. Az ecet szabályosan feloldja ezt a meszes héjat, vagy mondhatjuk úgy, hogy leoldja a belső rugalmas hártyáról. Ezt nem fogja bántani a sav.
A buborékon kívül a leoldott a egyéb anyagok hab formájában megjelennek a folyadék tetején.
Pár óra elteltével így néz ki:
A folyamat 24-48 órán keresztül is tarthat.
24 óra után így néz ki a rugalmas tojásunk. Nagy részét a héjnak már leoldotta az ecet:
Minél tovább van az ecetben a tojás az ecetsav annál inkább károsítani a fogja a fehérjéket.
Ha van kedvetek néhány színes rugalmas tojást is gyártani - itt találjátok a leírást.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!