Madarak és fák napja 2020
2020. május 10. írta: Alkotó Részecskék

Madarak és fák napja 2020

Május 10 a "Madarak és Fák Napja". Ez mindig jó alkalom, hogy a gyerekekkel a természetről beszélgessünk - rengeteg aktivitás kapcsolódhat a témához.

A mai napon 2020-ban a saját kertünk fáit vesszük szemügyre Dórival.

Listát készítettünk a fáinkról, hány gyümölcsfa, hány díszfa tartozik hozzánk.

fa14.jpg

Minden fáról szedtünk szigorúan egy-egy levelet, hogy megnézzük a mintázatukat. Felelevenítettük, amit az erezet szerepéről tudunk, mégpedig, hogy a vizet szállítják a fa, a levél minden pontjára.

Tudományos kerti sétánk közben sajnos azt is észrevettük, hogy a fáinkat megtámadta egy hadsereg, és sürgős növényorvosi mentőakcióra van szükség.

fa16.jpg

Rengeteg fán találtunk levéltetőt, és az őket gondozó hangyákat. Sajnos akármilyen izgalmas figyelni az életüket, tönkreteszik - főként az új hajtásokat, ezért permetezésre lesz szükség.

fa17.jpg

 

Kérdés milyen mértékű a fertőzés - elegendő valamilyen bio permetszer, vagy erősebb - kémiai anyagot vessünk be.

Utánanéztünk a neten - használhatunk, kenőszappanos levet, csalánlevet - ez utóbbit most sajnos nem tudunk gyűjteni.

Találtunk egy nagyon izgalmas fát kertünkben, ami most egy nagyon látványos változáson megy keresztül - én vérszilvának ismerem.

fa6.jpg

Mikor kipattannak a rügyek zöldek a friss levelek. Aztán elkezdi termelni azt az anyagot, ami a bordó színt adják. Lehet látni, ahogy lentről elkezd színesedni a fa. Most már az ága végeken az utolsó levelekhez nem ért csak el.

fa11.jpg

Persze kicsit figyeltük a madarakat is: cinkék, fekete rigók, szarka, galamb, egy őszapó pár, kerti rozsdafarkúak, gyakori látogatói a kertünknek, hiszen egész télen etettük őket.

fa5.jpg

Ma egy fontos munkát is elvégeztünk, kitisztítottuk a madáritatót is, friss vízzel töltöttük fel.

fa13.jpg

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115676540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása