Tojásfehérje hab - tudomány
2020. május 23. írta: Alkotó Részecskék

Tojásfehérje hab - tudomány

A Macskacicó mérnöki-meséhez kerestem egy hagyományos lakodalmas süteményt, ekkor találtam rá a macskaszemre. Ehhez a tojás fehérjét habbá kell verni.

Persze a tojáshab mögött is van egy kis kémia, és fizika.

A fehérje alapvetően egy átlátszó folyadék.

tha2.jpg

Amikor egy habverővel kezdjük felverni - kifehéredik.

A folyamatos keverés során levegőt juttatunk a folyadékba. A fehérje molekulák protein része magához köti a levegő buborékokat, és ezáltal egyre nagyobb térfogatú lesz a masszánk.

tha3.jpg

Minél több gáz kötődik a proteinekhez, annál habosabb, keményebb lesz az anyagunk. Ezt szilárd habnak nevezzük. Ez a kémia oldala ennek a konyhai trükknek.

tha1.jpg

De miért lesz fehér a hab, hiszen a levegő láthatatlan, a  fehérje átlátszó. Ahogy a buborékok megkötődnek a folyadékban,  úgy mondjuk, hogy megváltozik a rendszer fénytörése. Ezáltal látjuk a habot a fehérnek. Ez a fizika!

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr1615713542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása