A Macskacicó mérnöki-meséhez kerestem egy hagyományos lakodalmas süteményt, ekkor találtam rá a macskaszemre. Ehhez a tojás fehérjét habbá kell verni.
Persze a tojáshab mögött is van egy kis kémia, és fizika.
A fehérje alapvetően egy átlátszó folyadék.
Amikor egy habverővel kezdjük felverni - kifehéredik.
A folyamatos keverés során levegőt juttatunk a folyadékba. A fehérje molekulák protein része magához köti a levegő buborékokat, és ezáltal egyre nagyobb térfogatú lesz a masszánk.
Minél több gáz kötődik a proteinekhez, annál habosabb, keményebb lesz az anyagunk. Ezt szilárd habnak nevezzük. Ez a kémia oldala ennek a konyhai trükknek.
De miért lesz fehér a hab, hiszen a levegő láthatatlan, a fehérje átlátszó. Ahogy a buborékok megkötődnek a folyadékban, úgy mondjuk, hogy megváltozik a rendszer fénytörése. Ezáltal látjuk a habot a fehérnek. Ez a fizika!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!