A foglalkozásaimon sokat beszélgetünk a környezet védelméről, és a takarékosságról.
Az "autómentes napra" készülve, az a téma is előkerül, hogy együnk, használjunk, együnk helyben, de legalább Magyarországon termett idény zöldségeket, gyümölcsöket - azaz minél kevesebb kilométert kelljen utazni az árúnak a termelőtől a fogyasztóig.
A gyerekek nagyrésze nem eszik zöldségeket - most épp egy fej karfiol inspirált arra, hogy idény zöldségből gyerekbarát étel kerüljön az asztalra.
Karfiol puffancs rántott karfiol, és persze egy kis karfiol leves is készült, hiszen a főzéskor visszamaradt levet kár kidobni, vágjunk bele sárgarépát, fehér répát, mehet egy kis tészta és kész a másnapi leves.
Rántott karfiol és puffancs, ahogy én csinálom:
A fej karfiolt rózsáira szedem, és sós, vegetás vízben fél puhára főzöm, kb 10 perc. (levét felhasználom a leveshez, néhány darab kíséretében).
A rózsákat először tejjel elkevert tojásba merítem, majd zsemlemorzsában forgatom meg, így a bundája is könnyebb lesz liszt nélkül. Utána kisütöm forró olajban.
Kényelmesen előre is lehet készülni a bundázással, a hűtőben várhat a kisütésre.
Néhány szétesett karfiol darabot villával szétnyomkodtam, és a panírozásból maradt tojással, prézlivel, snidlinggel, petrezselyemmel, sóval, borssal, csipetnyi sütőporral elkevertem.
Kis lepényeket formáltam, és ezt is kisütöttem az olajban.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!