Slinky leesett a Mikulás szánjáról
2020. december 03. írta: Alkotó Részecskék

Slinky leesett a Mikulás szánjáról

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.04.

2020.12.04.  Adventi naptár negyedik napja – negyedik kísérlet

Gyakran mesélek a gyerekeknek a foglalkozásaimon arról, hogy milyen lehet az élet egy kutatólaboratóriumban. A tudósok sokszor találnak ki olyan helyzetet, helyzeteket, amiben egy adott problémát megvizsgálhatnak.

Ez a kísérlet is egy történetbe ágyazva vizsgál egy fizikai jelenséget.

A Mikulás vígan repül a szánjával a szépséges téli éjszakában. Az egyik rénszarvas kissé megbillenti a járművet és egy játék kigurul a zsákból, majd fennakad a szán oldalán.

Ez történetesen egy nagy rugó, az angol neve Slinky, Magyarországon lépcsőjáróként is említik, sokféle változatban kapható.

sli1.jpg

sli6.jpg

A nagy rugó megnyúlva a lóg a szánról, majd egyszer csak leesik.

sli4.jpg

Hogyan jellemezhetjük ennek a különleges tárgynak a mozgását zuhanás közben?

Azt látjuk, ha a folyamatot lassítva szemléljük, hogy a rugó felső részét elengedve az elkezd lefelé esni, de az alsó része egy helyben áll. Úgy is értelmezhetnénk, hogy a rugó – azaz a Slinky – először összecsukódik, és utána kezd esni lefelé.

Igyekeztem megmutatni egy lassított felvételen is.

A Slinky, egy rugó, ami energiát tárol magában. Amikor kihúzzuk, a rugó megfeszül, amikor elengedjük a tárgy összeugrik.

 

Ha ez egy függőleges mozgás, márpedig esés közben az, akkor a rugó ereje és a gravitáció küzd egy darabig egymás ellen.

Először a rugó ereje nagyobb, akkor összerántja a tárgyat, majd mikor a Föld vonzó ereje válik nagyobbá, akkor elkezd zuhanni a Slinky. Ezért látjuk úgy, hogy az alsó rész szinte egy helyben áll, míg össze nem csukódik a tárgy, és csak utána kezd el esni lefelé.

 

Érdemes a Slinkyvel kísérletezni – kipróbálni, hogy valóban tud-e a lépcsőn járni.

Azt is mondják, ha játszunk vele, egyszerűen csak mozgatjuk a kezünkben, nyugtatólag hat – arra, aki csinálja – bár előfordulhat, hogy a körülötte lévőkre már nem annyira.

sli2.jpg

Jó kísérletezést! Szép adventet!

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr1816317010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása