Adventi kalács – élesztős kísérlet
2020. december 05. írta: Alkotó Részecskék

Adventi kalács – élesztős kísérlet

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.06.

2020.12.06.  Adventi naptár hatodik napja – hatodik kísérlet.

Ünnepváráshoz mindig hozzátartozik a közös sütögetés a gyerekekkel.

Persze a gyerekeket minden érdekli, kérdezősködnek, mi sokszor nem tudunk rá válaszolni.

Nézzünk egy egyszerű kelt tésztát. Rengeteg nagyszerű tudományos felvetést rejt magában a készítése.

A recept szerint első lépésként futtassuk fel az élesztőt.

mka4.jpg

Használhatunk friss, és szárított élesztőt is.

Meséljünk a gyerekeknek arról, hogy a sütőélesztő apró gombák, az ún. élesztőgombák csomagolt, konyhakész formája.

Az élesztőgombák egysejtű mikroorganizmusok, és érdekességük, hogy tojás formájúak.

Amikor cukorral, és/ vagy keményítővel *megetetjük őket, elkezdenek szaporodni. (*keményítő pl. a lisztben van)

Első kísérlet:

Kísérletképpen kipróbálhatjuk mindkét állagot – nem a kalácshoz szükséges formában, csak úgy tudományoskodni.

Tegyünk egy pohár kb 1 dl langyos vízbe egy darabka friss és egy másik pohárba egy teáskanál por élesztőt.

mka1.jpg

Keverjünk hozzá egy-egy mokkáskanál cukrot.

mka2.jpg

Figyeljük meg mi történik! Mindkét esetben keverés után leül a pohár aljára.

A friss élesztő hamarosan elkezd apró buborékokat eregetni – ez a por élesztő esetében kicsit később játszódik le, hiszen ott először kicsit magukhoz kell térjenek a kis gombák, meg kell magukat szívni nedvességgel, hogy utána elkezdjenek eszegetni a cukorból.

mka4.jpg

A cukor eszegetése közben CO2 gázt eregetnek, innen származnak a buborékok. A buborékokkal együtt a felszínre úsznak a darabkák, ekkor készen áll a megetetett élesztőnk arra, hogy tésztába gyúrjuk.

Egyébként így ellenőrizhetjük, hogy a porélesztő akcióképes-e még.

De térjünk vissza a kalácskészítős kísérlethez!

A recept hozzávalói a következők:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só

Egy bögrében langyosítsuk meg a tejet, keverjük el a benne a cukrot, tegyük bele az élesztőt, és várjuk meg, míg az előbb tanult módon, felfut. Közben a lisztet, a lágy vajat, a sót, és a 2 tojássárgáját tegyük gyúrótálba, majd a felfutott élesztővel együtt gyúrjunk rugalmas tésztát.

Dagasszuk addig, míg a tészta elválik a táltól. A kelt tészta azért is alkalmas arra, hogy gyerekekkel készítsük, mert hagyhatjuk őket sokáig “gyurmázni", hiszen csak jót teszünk vele a tésztának.

mka6.jpg

Eközben alakul ki az a glutén váz, ami majd megtartja sütéskor a buborékokat, és lesz szép laza, lyukacsos a kész sütemény.

Amikor jól kidolgoztuk a tésztát, hagyjuk pihenni, azaz kelni.

Megfigyelős, kísérleti rész:

Tegyük egy átlátszó üveg tálba, ha van akkora, ami kb. kétszer nagyobb mint a gombócunk, vagy csípjünk le egy maréknyit, és azt tegyük egy átlátszó edénybe. Kissé nyomjuk le, hogy megjelölhessük a tál oldalán egy filctollal, hogy meddig ér a kis védencünk.

mka7.jpg

Takarjuk le.

mka8.jpg

Várjunk kb. 1 órát.

Közben figyelgessük az átlátszó edényünkben, hogy mi történik. Ha a szoba hőmérséklete megfelelő, akkor szépen elkezd növekedni a kis gömböcünk. Mire letelik az 1 óra legalább duplájára kell dagadnia.

mka9.jpg

A folyamat, ami ilyenkor lejátszódik a következő:

elég sok tápanyaggal láttuk el az élesztőgombáinkat, főként cukorral és liszttel, így elkezdtek szaporodni a tésztában. Minél többen vannak, annál több CO2 gázt lélegeznek ki. Azaz egyre több gázbuborék esik csapdába a massza belsejében.A gáz elkezdi feszíteni a tésztát, és felpuffasztja, ezért látjuk úgy, hogy megnövekszik.

mka10.jpg

Elkészítjük a tölteléket.

Lehet mákos, és lehet adventi töltelék

A mákos:  20 dkg darált mákot összekeverünk 2 dl tejjel, és 5 dkg cukorral, 1 evőkanál mézzel.

Az adventi: 1 darab durvára reszelt almát összekeverünk 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 marék apró darabokra vágott étcsokival,  1 marék vágott aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel.

Amikor megkelt a tésztánk, óvatosan deszkára tesszük, és finoman kinyújtjuk, kb 1 cm vastagra. Osszuk el rajta a tölteléket, és tekerjük fel, mint a bejglit.

mka11.jpg

Vághatjuk a tésztát 2-3 felé, és süthetünk vékonyabb rudakat, több ízzel megkenve.

mka12.jpg

Hagyjuk letakarva állni  még 30 percet, addig fűtsük fel a sütőt 180 fokra.

Kenjük meg a tetejét a maradék tojásfehérje és 2 evőkanál tej kissé elkevert elegyével, és süssük 180 fokon 25 percig.

mka14.jpg

Délutáni uzsonnának, vagy egy bableves után ebédre is kitűnő finomság.

mka17.jpg

Miközben esszük, vizsgáljuk meg a sütiben az apró buborékokat, amiket kis élesztőgombák csak nekünk formáltak :-)

mka16.jpg

Jó étvágyat, jó kísérletezést!

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2016318534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumcsi 2020.12.13. 10:58:28

Mi azt szoktuk mondani a gyerekeknek hogy az élesztő belepukizik a sütibe :)

Alkotó Részecskék 2020.12.13. 16:15:21

@brumcsi: Köszönöm, én is hasonlóan szemléltetem a gyerekekkel, de gondoltam nem írom le :-) - pedig legkönnyebben így jegyzik meg, valóban.
süti beállítások módosítása