2020.12.06. Adventi naptár hatodik napja – hatodik kísérlet.
Ünnepváráshoz mindig hozzátartozik a közös sütögetés a gyerekekkel.
Persze a gyerekeket minden érdekli, kérdezősködnek, mi sokszor nem tudunk rá válaszolni.
Nézzünk egy egyszerű kelt tésztát. Rengeteg nagyszerű tudományos felvetést rejt magában a készítése.
A recept szerint első lépésként futtassuk fel az élesztőt.
Használhatunk friss, és szárított élesztőt is.
Meséljünk a gyerekeknek arról, hogy a sütőélesztő apró gombák, az ún. élesztőgombák csomagolt, konyhakész formája.
Az élesztőgombák egysejtű mikroorganizmusok, és érdekességük, hogy tojás formájúak.
Amikor cukorral, és/ vagy keményítővel *megetetjük őket, elkezdenek szaporodni. (*keményítő pl. a lisztben van)
Első kísérlet:
Kísérletképpen kipróbálhatjuk mindkét állagot – nem a kalácshoz szükséges formában, csak úgy tudományoskodni.
Tegyünk egy pohár kb 1 dl langyos vízbe egy darabka friss és egy másik pohárba egy teáskanál por élesztőt.
Keverjünk hozzá egy-egy mokkáskanál cukrot.
Figyeljük meg mi történik! Mindkét esetben keverés után leül a pohár aljára.
A friss élesztő hamarosan elkezd apró buborékokat eregetni – ez a por élesztő esetében kicsit később játszódik le, hiszen ott először kicsit magukhoz kell térjenek a kis gombák, meg kell magukat szívni nedvességgel, hogy utána elkezdjenek eszegetni a cukorból.
A cukor eszegetése közben CO2 gázt eregetnek, innen származnak a buborékok. A buborékokkal együtt a felszínre úsznak a darabkák, ekkor készen áll a megetetett élesztőnk arra, hogy tésztába gyúrjuk.
Egyébként így ellenőrizhetjük, hogy a porélesztő akcióképes-e még.
De térjünk vissza a kalácskészítős kísérlethez!
A recept hozzávalói a következők:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojássárga
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
Egy bögrében langyosítsuk meg a tejet, keverjük el a benne a cukrot, tegyük bele az élesztőt, és várjuk meg, míg az előbb tanult módon, felfut. Közben a lisztet, a lágy vajat, a sót, és a 2 tojássárgáját tegyük gyúrótálba, majd a felfutott élesztővel együtt gyúrjunk rugalmas tésztát.
Dagasszuk addig, míg a tészta elválik a táltól. A kelt tészta azért is alkalmas arra, hogy gyerekekkel készítsük, mert hagyhatjuk őket sokáig “gyurmázni", hiszen csak jót teszünk vele a tésztának.
Eközben alakul ki az a glutén váz, ami majd megtartja sütéskor a buborékokat, és lesz szép laza, lyukacsos a kész sütemény.
Amikor jól kidolgoztuk a tésztát, hagyjuk pihenni, azaz kelni.
Megfigyelős, kísérleti rész:
Tegyük egy átlátszó üveg tálba, ha van akkora, ami kb. kétszer nagyobb mint a gombócunk, vagy csípjünk le egy maréknyit, és azt tegyük egy átlátszó edénybe. Kissé nyomjuk le, hogy megjelölhessük a tál oldalán egy filctollal, hogy meddig ér a kis védencünk.
Takarjuk le.
Várjunk kb. 1 órát.
Közben figyelgessük az átlátszó edényünkben, hogy mi történik. Ha a szoba hőmérséklete megfelelő, akkor szépen elkezd növekedni a kis gömböcünk. Mire letelik az 1 óra legalább duplájára kell dagadnia.
A folyamat, ami ilyenkor lejátszódik a következő:
elég sok tápanyaggal láttuk el az élesztőgombáinkat, főként cukorral és liszttel, így elkezdtek szaporodni a tésztában. Minél többen vannak, annál több CO2 gázt lélegeznek ki. Azaz egyre több gázbuborék esik csapdába a massza belsejében.A gáz elkezdi feszíteni a tésztát, és felpuffasztja, ezért látjuk úgy, hogy megnövekszik.
Elkészítjük a tölteléket.
Lehet mákos, és lehet adventi töltelék
A mákos: 20 dkg darált mákot összekeverünk 2 dl tejjel, és 5 dkg cukorral, 1 evőkanál mézzel.
Az adventi: 1 darab durvára reszelt almát összekeverünk 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 marék apró darabokra vágott étcsokival, 1 marék vágott aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel.
Amikor megkelt a tésztánk, óvatosan deszkára tesszük, és finoman kinyújtjuk, kb 1 cm vastagra. Osszuk el rajta a tölteléket, és tekerjük fel, mint a bejglit.
Vághatjuk a tésztát 2-3 felé, és süthetünk vékonyabb rudakat, több ízzel megkenve.
Hagyjuk letakarva állni még 30 percet, addig fűtsük fel a sütőt 180 fokra.
Kenjük meg a tetejét a maradék tojásfehérje és 2 evőkanál tej kissé elkevert elegyével, és süssük 180 fokon 25 percig.
Délutáni uzsonnának, vagy egy bableves után ebédre is kitűnő finomság.
Miközben esszük, vizsgáljuk meg a sütiben az apró buborékokat, amiket kis élesztőgombák csak nekünk formáltak :-)
Jó étvágyat, jó kísérletezést!
Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!