Téli égbolt fényei
2020. december 06. írta: Alkotó Részecskék

Téli égbolt fényei

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.07.

2020.12.07. Adventi naptár hetedik napja – hetedik kísérlet.

 

Advent időszakában a fények nagy jelentőséggel bírnak.

Mikor besötétedik gyakran tekintünk fel az égre, és figyeljük a csillagokat. Nálunk ez mindig amolyan apa – gyerek program.

or3.jpg

Azt már sok gyermek tudja, hogy a nyári égen a legjellemzőbb csillagkép a Göncöl szekér.

De mi a helyzet a téli égbolttal?

Ilyenkor az égen az Orion csillagkép uralkodik.

 or4.jpg

Olyan jellegzetes, hogy a gyerekek is hamar megtanulják felismerni.

Így van ez az ősidőktől kezdve, hiszen, ha utánaolvasunk, szinte minden nép szőtt köré egy legendát.

A görög mitológiában Orion Poszeidon fia, óriás termetű vadász, aki Atlasz hét leányát addig üldözte szerelmével, amíg azok csillagokká nem változtak: ők lettek a Plejádok hét csillaga. Később Artemisz, a vadászat szűz istennője iránt lobbant szerelemre, aki azonban íjával lelőtte őt. A történet egy másik változata szerint Artemisz egy skorpiót küldött, amely halálra marta Oriont, ezért az istenek úgy helyezték el őket az égen, hogy amikor az egyik felkel, a másik éppen lenyugodjék.  (Wikipédia)

A magyar népnyelv az Oriont Kaszáscsillagnak nevezi. Az öv három csillaga a három kaszás. A Nagy Kutya csillagképbeli Szíriusz neve Sánta Kata. Ő viszi az ebédet az aratók után, de a kaszások mindig a lába elé kapnak a kaszával, ezért is sánta. (Wikipédia)

 

 or7.jpg

Legyen saját Orion csillagképed!

 

Nyomtassuk ki vagy rajzoljuk át a sablont, ha lehet egy sötétebb papírra. (Amennyiben szeretnéd a sablont, kérlek írj az alkotoreszecskek@gmail.com email címre)

Lyukasszuk ki a vadász csillagkép csillagpontjait óvatosan egy hegyes ceruzával, úgy, hogy valami puha alapra helyezzük.

or1.jpg

Keressünk egy helyet, egy ablakot, egy lámpahátteret, ahonnan átszüremkedhet a lyukakon a fény.

Kész is van a saját Orion csillagképünk.

 or2.jpg

Ha van kedvünk még, vegyünk elő a gyerekekkel olyan könyveket, ha találunk otthon, amiben más csillagképek is vannak, és készítsük el a csillagos eget. Ha van türelmük a gyerekeknek, meg Apának, és Anyának

 or6.jpg

Jó szórakozást, a hideg téli estéken!

 

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616318580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása