Csillogó mágneses szobrok
2020. december 10. írta: Alkotó Részecskék

Csillogó mágneses szobrok

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.11.

2020.12.11. Adventi naptár tizenegyedik napja – tizenegyedik kísérlet

A mágnes egy izgalmas, mágikusnak tűnő anyag, így az adventi naptárunkban is helyet kell kapnia egy mágneses kísérletnek.

Az ókori Kínában a Han-kor elején már ismert volt a Sinanshao „délt irányító kanál”. Ez volt az iránytű őse. Erősségének vizsgálatára mérték, hogy hány tűt tud felemelni, ez alapján minőségi kategóriák voltak. (Wikipédia)

A mágneseket egy mező veszi körül, ami már akkor hat a mágnesezhető tárgyakra, ha közelébe kerülnek. Talán ez az első fizikai jelenség a kisebb gyermekek tudományos megtapasztalásai között, amikor a mező, erőtér fogalmával megismerkedhetnek.

Lássuk a kísérleteket!

Nálam a hűtő ajtaján számtalan mágnes van – gondolom sokaknál így van ez.

csm1.jpg

Próbálgassuk ki ezeket a régi kínai tesztnek megfelelően.

Keressünk apró fém tárgyakat. Csavar alátéteket, csavarokat, vagy csavaranyákat, gémkapcsokat, 10 forintos pénzérmét, sörös doboz nyitó fülét.

csm4.jpg

Első lépésként vegyük szemügyre, hogy minden tárgy, amit kikerestünk, valóban mágnesezhető-e. Érintsük a mágneshez a fémeket! Amelyiket magához rántja a mágnes, az vasból készült.

Volt-e köztük olyan, amit más fémből alkottak?

Második lépésként a vizsgáljuk meg a mágnesek erejét.

Lesz olyan mágnes, ami csak az egészen könnyű darabokat emeli fel, és lesz olyan is, ami a nehezebbeket is.

A neodímium mágnes egy speciálisan erős mágnes, az egészen nehéz tárgyakat is felemeli.

Ezt a fajta mágnest érdemes beszerezni a kísérletező kedvű gyermekeknek, de nagyon óvatosan kell vele bánni, mert eltörhet és sérüléseket is tud okozni! A neodímium mágnes használata minden esetben felnőtt felügyeletével történjen!

Harmadik lépés:

Vizsgáljuk meg, hogy a mágnesünk ún. mágneses mezeje vajon csak egy tárgyra hat, arra amelyikkel közvetlenül érintkezik, vagy több tárgyat is vonz, akkor is, ha azok csak egymáshoz kapcsolódnak.

csm14.jpg

Vizsgáljuk meg ezzel a módszerrel is a különféle mágneseinket.

csm13.jpg

Egy bónusz feladat:

Építsünk egy hóembert,

 csm20.jpg

 karácsonyfát,

csm18.jpg

vagy más szobrot a kis tárgyainkból!

 

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr6216327354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása