2020.12.23. Adventi naptár huszonharmadik napja – huszonharmadik kísérlet
Az illatok meghatározó elemei az adventi készülődésnek.
A gyerekek az év bármelyik szakában beleszimatolnak a levegőbe, és a fahéj, szegfűszeg, és a gyömbér illatát érzik, rögtön azt mondják, hogy karácsony illat van.
Egy hosszú téli séta után a felnőttek szívesen fogyasztanak forralt bort. A kisebbek is szívesen belekortyolnának az illatos nedűbe, de persze ezt nem engedjük meg.
Készítsünk nekik alkohol mentes forralt bort.
Készítsük kék szőlőléből, hiszen ez áll a legközelebb a vörösborhoz.
Ajánljuk fel, hogy maguk készíthessék össze a karácsonyi fűszerkeveréket az italhoz.
Tegyünk ki az asztalra a mézeskalács illatához tartozó fűszereket, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, ánizst, csillagánizst. Rakhatunk mellé narancs karikákat, kandírozott narancshéjat, alma szeleteket.
Szimatoljuk meg a fűszereket, és kérjük meg a gyerekeket, hogy egy bögrébe dobjanak egy-egy szemet, darabot, abból az illatos darabból, ami nekik tetszik.
Mehet bele a gyümölcsből is.
Mi megegyeztünk, hogy milyen fűszereket használunk, és készítettünk egy nagy fazéknyi italt.
Ezalatt egy felnőtt melegítsen fel annyi bögre kék szőlőlevet, ahányan részt vesznek a kísérletezésben.
Kóstoljuk meg, hogy esetleg kell-e cukor bele, vagy méz, ha túl savanyú lenne.
Öntsük rá a forró levet a fűszerekre, és fedjük le egy kisebb tányérral a bögréket, vagy fedővel az edényt.
Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy szerintük rögtön átveszi-e a folyadék a hatóanyagokat, vagy kell várni vele, míg kioldódnak az aromák.
Gondolkodhatunk azon is, hogy vajon a hideg nedűben is végbemennek-e ezek a folyamatok.
Kipróbálhatjuk ezt is. Saccoljuk meg mennyi időbe telne, ha ugyanazt az ízhatást szeretnénk elérni – ha egyáltalán bekövetkezik hidegben is az aromatizálás.
Mire ezeket átbeszéljük el is készül az alkoholmentes “forralt bor”!
Jó kóstolgatást! Szép adventet!
Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!