A gyerekek szeretik figyelni a kikelő magok fejlődését, az iskolákban sokszor feladat a bab csíráztatása, de miért ne lehetne gyakrabban megfigyelni a folyamatot, hiszen hasznos is lehetne - meg is ehetnénk a csírákat.
Foglalkozásaimon sokszor fordul elő, ha kísérletezünk a zöldségekkel, akkor az a gyermek is megkóstolja, aki egyébként nem eszik zöldféléket.
Ez a csíráztatós móka arra is jó, hogy egy-egy szálat megkóstoljanak belőle a gyerek is, és közben megismerkedhetünk néhány természettudományos fogalommal is.
Fontos, hogy kifejezetten csíráztatásra szánt magokat vegyünk, hiszen azok nincsenek vegyszerrel kezelve.
Mi most egy egyszerű befőttes üveget használtunk csíráztató edényként.
A csíráztatás menete:
Egy hét deciliteres befőttes üvegbe tettünk 2 szűk evőkanál magot: Brokkoli és retek vegyesen. Mindkét mag kifejlődési ideje 3-5 nap.
Felöntöttük vízzel, majd 10 perc után leszűrtük.
Egy papírtörlővel lefedtük az üveget. Ne érje közvetlen napfény, de tegyük világos helyre.
A gondozást mi úgy folytattuk, hogy reggel, és este felöntöttük vízzel az üveget,
majd leszűrtük a mosóvizet. Az átmosás azért fontos, mert a magok hajlamosak a nyálkásodásra, néha be is penészedhetnek.
Mindig épp annyi víz maradt rajta, amennyi a fejlődéshez kell. Sosem ázohat a vízben a mag.
2 nap után már szépen lehetett látni a csírák megjelenését.
4 nap után kezdett megtelni az üveg.
Természetesen lehet tanulni is közben, ahogy a csírák fejlődnek.
Megnéztük az apró növények részeit: a gyökér részt, a szárat, és a kicsi leveleket.
Azt is megfigyeltük, hogy míg a gyökér és a szár fehéres színű, addig a levél már megkapja a zöld színt. Ilyenkor előkerülhet a klorofill szó is - ismerkedés szintjén. (Foglalkozásaim 6-12 éves korú gyermekeknek szólnak, így nekik nem kell megjegyezni, csak ismerkedni a természettudományos alapfogalmakkal.)
Tipp: Beszélhetünk a gyerekekkel arról is, hogy a növények magja mennyi izgalmas anyagot rejt:
1, hordozza mindazt az információt, amit a belőle kifejlődő növénynek tudnia kell. Van benne egy titkos kód.
2, található benne annyi tápanyag, ami gyökér kifejlődéséhez kell, utána már ezen keresztül tudja felszívni a szükséges anyagokat a növekedéshez.
Utánanézhetünk, hogy miért is érdemes csírákat fogyasztani. A retek csíra tartalmaz A-, B1-, B6-vitamint, és káliumot, a vasat, a foszfort is.
Jó étvágyat a friss csírákhoz!
A Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!