Kémiai reakció vegetáriánus ebédre
2021. március 10. írta: Alkotó Részecskék

Kémiai reakció vegetáriánus ebédre

Indiai sajt házilag gyerekeknek

Kísérletezzünk és főzzünk!

A foglalkozásaimon sokat beszélgetünk a gyerekekkel a környezetvédelemről.

Sokan közülük hallottak már arról, hogy csökkenteni kellene az étrendünkben a hús mennyiségét.

Mesélek nekik Indiáról, hogy ott nagyon változatos ételeket készítenek csak zöldségekből. Persze ilyenkor csodálkozó szemekkel teszik fel a kérdést:  “hogyan lehet egy zöldség étel finom?”

Megmutatom egy kémiai kísérlet segítségével, hogyan tudunk vonzóvá tenni egy vegetáriánus fogást.

Készítsünk indiai sajtot, az un. paneer-t, és főzzünk vele egy zöldséges ételt!

pane14.jpg

A paneer készítésekor tudományos szempontból  a következő történik:

Savval kicsapatjuk a fehérjéket a tejből. (További tejes kísérletek)

A tej legnagyobb hányadban vízből, kisebb mértékben fehérjékből, cukrokból, zsírokból, ásványi anyagokból, kálciumból áll.

A kísérlet, a készítés menete:

Tegyünk fel 2 liter tejet melegedni.  Szerencsés lenne, ha piacon vennénk friss, nyers tejet, de a folyamat lejátszódik “bolti” tejjel is.

Figyeljünk rá, hogy a tej ne forrjon fel, csak kezdjen el gyöngyözni. Ez kb. 80 fok felett történik. Nem kell mérni, csak figyeljük, ahogy egyre több buborék jelenik meg a folyadék felszínén. Ilyenkor beszélgethetünk a gyerekekkel a forrás jelenségéről.

pane1.jpg

A tej nagy része víz, így ezen a hőmérsékleten a víz gőzzé válik, a gőz buborékot formál, feljön a felszínre, és ott szétpattanva kiszabadul a levegőbe.

Amikor ilyen finoman gyöngyözik a tej, de még nem forr, alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet.

Finom kevergetés közben elkezdem adagolni a savat. Ez lehet citromlé, lehet almaecet, vagy sima 10 %-os ecet is.

Mindig egy teáskanálnyit löttyintek hozzá, és keverek rajta egyet, hogy lássam mikor indul el a folyamat.

Addig adagolom a savat, míg a túróképződés el nem indul.

pane4.jpg

Szépen lehet látni, amint a fehérje kicsapódik, összeáll felhőkbe, és körülötte megjelenik a sárgás, zöldes savó. Keverek rajta még egyet, elzárom a hőforrást, és készen vagyunk.

A hosszú egyenes fehérje láncok a hő, és a sav hatására roncsolódnak, összegubancolódnak, és szigetekké állnak össze.  

Egy sajtkendőn, vagy egy textil pelenkán átszűröm az alvadékot.

pane7.jpg

Kicsöpögtetem belőle a savót, és ha főzni is akarok vele, akkor egy kicsit megpréselem, – rátéve egy kisebb fazekat – hogy vágni is lehessen.

 pane8.jpg

A paneer semleges ízű, nem savanyú – a savanyú anyag (ecet, citromlé) a savóban marad. Ezért is tudja jól felvenni a fűszerek ízét. A vegetáriánus ételekben gyakran használt fehérje forrás.

Kóstoljátok meg, mielőtt felhasználjátok. A gyerekek várják a sajt jellegzetes savanykás ízét, de ez inkább édes, mint a tej, mert még nem volt ideje megsavanyodni.

pane15.jpg

Nálunk a következő indiai ihletésű zöldséges étel készül 4 személyre, ha gyerekekkel főzöm nem stresszelem túl fűszerekkel:

Közepes lángon egy teáskanál olajon megpirítok egy nagy gerezd fokhagymát, 2-3 cm reszelt gyömbért, egy mokkáskanál római köményt, egy mokkáskanál koriander magot. Hozzáteszek egy fej kockára vágott hagymát, ezt is üvegesre dinsztelem. Egy nagyobb krumplit kisebb kockákra aprítok,a hagymához keverem.

pane10.jpg

Megszórom sóval, 1 teáskanál garam masala keverékkel,  majd hozzáöntök egy aprított paradicsom konzervet. Amikor a paradicsom besűrűsödött megkoronázom 25dkg zöldborsóval, és puhára főzöm.

pane11.jpg

Ekkor kockára vágom a paneer-t és ezt is hozzáforgatom, hogy átvegye az ízeket.

pane12.jpg

A végén gazdagíthatjuk egy evőkanál joghurttal.

pane13.jpg

Rizzsel tálaljuk.

pane17.jpg

Izgalmas felhívni a gyermekek figyelmét, hogy ez a fajta “sajt” nem olvad el a forró ételben. Nagyszerűen megőrzi az állagát.

Fontos: ha nyers tejet vesztek a piacon, mindig hőkezelni kell, mielőtt fogyasztjátok gyermekekkel!

A paneer készítése előtt nincs rá szükség, hiszen itt magas hőfokon dolgozunk.

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716456614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása