Kísérletezzünk és főzzünk!
A foglalkozásaimon sokat beszélgetünk a gyerekekkel a környezetvédelemről.
Sokan közülük hallottak már arról, hogy csökkenteni kellene az étrendünkben a hús mennyiségét.
Mesélek nekik Indiáról, hogy ott nagyon változatos ételeket készítenek csak zöldségekből. Persze ilyenkor csodálkozó szemekkel teszik fel a kérdést: “hogyan lehet egy zöldség étel finom?”
Megmutatom egy kémiai kísérlet segítségével, hogyan tudunk vonzóvá tenni egy vegetáriánus fogást.
Készítsünk indiai sajtot, az un. paneer-t, és főzzünk vele egy zöldséges ételt!
A paneer készítésekor tudományos szempontból a következő történik:
Savval kicsapatjuk a fehérjéket a tejből. (További tejes kísérletek)
A tej legnagyobb hányadban vízből, kisebb mértékben fehérjékből, cukrokból, zsírokból, ásványi anyagokból, kálciumból áll.
A kísérlet, a készítés menete:
Tegyünk fel 2 liter tejet melegedni. Szerencsés lenne, ha piacon vennénk friss, nyers tejet, de a folyamat lejátszódik “bolti” tejjel is.
Figyeljünk rá, hogy a tej ne forrjon fel, csak kezdjen el gyöngyözni. Ez kb. 80 fok felett történik. Nem kell mérni, csak figyeljük, ahogy egyre több buborék jelenik meg a folyadék felszínén. Ilyenkor beszélgethetünk a gyerekekkel a forrás jelenségéről.
A tej nagy része víz, így ezen a hőmérsékleten a víz gőzzé válik, a gőz buborékot formál, feljön a felszínre, és ott szétpattanva kiszabadul a levegőbe.
Amikor ilyen finoman gyöngyözik a tej, de még nem forr, alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet.
Finom kevergetés közben elkezdem adagolni a savat. Ez lehet citromlé, lehet almaecet, vagy sima 10 %-os ecet is.
Mindig egy teáskanálnyit löttyintek hozzá, és keverek rajta egyet, hogy lássam mikor indul el a folyamat.
Addig adagolom a savat, míg a túróképződés el nem indul.
Szépen lehet látni, amint a fehérje kicsapódik, összeáll felhőkbe, és körülötte megjelenik a sárgás, zöldes savó. Keverek rajta még egyet, elzárom a hőforrást, és készen vagyunk.
A hosszú egyenes fehérje láncok a hő, és a sav hatására roncsolódnak, összegubancolódnak, és szigetekké állnak össze.
Egy sajtkendőn, vagy egy textil pelenkán átszűröm az alvadékot.
Kicsöpögtetem belőle a savót, és ha főzni is akarok vele, akkor egy kicsit megpréselem, – rátéve egy kisebb fazekat – hogy vágni is lehessen.
A paneer semleges ízű, nem savanyú – a savanyú anyag (ecet, citromlé) a savóban marad. Ezért is tudja jól felvenni a fűszerek ízét. A vegetáriánus ételekben gyakran használt fehérje forrás.
Kóstoljátok meg, mielőtt felhasználjátok. A gyerekek várják a sajt jellegzetes savanykás ízét, de ez inkább édes, mint a tej, mert még nem volt ideje megsavanyodni.
Nálunk a következő indiai ihletésű zöldséges étel készül 4 személyre, ha gyerekekkel főzöm nem stresszelem túl fűszerekkel:
Közepes lángon egy teáskanál olajon megpirítok egy nagy gerezd fokhagymát, 2-3 cm reszelt gyömbért, egy mokkáskanál római köményt, egy mokkáskanál koriander magot. Hozzáteszek egy fej kockára vágott hagymát, ezt is üvegesre dinsztelem. Egy nagyobb krumplit kisebb kockákra aprítok,a hagymához keverem.
Megszórom sóval, 1 teáskanál garam masala keverékkel, majd hozzáöntök egy aprított paradicsom konzervet. Amikor a paradicsom besűrűsödött megkoronázom 25dkg zöldborsóval, és puhára főzöm.
Ekkor kockára vágom a paneer-t és ezt is hozzáforgatom, hogy átvegye az ízeket.
A végén gazdagíthatjuk egy evőkanál joghurttal.
Rizzsel tálaljuk.
Izgalmas felhívni a gyermekek figyelmét, hogy ez a fajta “sajt” nem olvad el a forró ételben. Nagyszerűen megőrzi az állagát.
Fontos: ha nyers tejet vesztek a piacon, mindig hőkezelni kell, mielőtt fogyasztjátok gyermekekkel!
A paneer készítése előtt nincs rá szükség, hiszen itt magas hőfokon dolgozunk.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!