Adventi ügyeskedős mese 2021 – December 9. Kukorica füzér
2021. december 09. írta: Alkotó Részecskék

Adventi ügyeskedős mese 2021 – December 9. Kukorica füzér

Családi barkácsolós, kísérletezős mese

A Tudáscseppek bolttal közösen tudományos meséket készítünk. Ezúttal a  decemberi várakozást szeretnénk izgalmasabbá tenni egy mesefüzérrel. Minden napra egy kis történet, egy kis barkácsolni való, egy kísérletet. Velünk tartotok?

 A mese előző részeit itt találod Adventi mese 2021

 

December 9.  Pattogatott kukorica füzér

A gyerekek szeretik hallgatni, hogy Domi nagypapája a gyerekkoráról mesél. Most épp ámulva hallgatják, hogy a fenyőfán nem olyan voltak díszek, amik ma csillognak a fán.

A kedvencünk volt – mondja Nagyapa – a pattogatott kukorica füzér. Az édesanyánk pattogtatta a nagy vaslábosban a kukorica szemeket, mi meg egy tűvel fűztük egymás után az apró fehér felhőket. Nagyapa, hogyan lesz fehér puha valami a kemény sárga szemből?

kuk4_1.jpg

Erre azt hiszem Nelli néni jobban tud válaszolni. Már csapódik is az ajtó, és két perc múlva csillogó szemmel hallgatják a gyerekek Nelli néni magyarázatát.

kuk6_1.jpg

Maga a kukorica szem két részből áll.

A külső részt egy többrétegű kemény héj alkotja, ami vigyáz a mag belsejében található értékes anyagokra. A héjat nagyrészt cellulóz építi fel, ami a növényi sejtek falának egyik leggyakoribb alkotó eleme.

A belső részt keményítő, glutén, és kb. 14 százalékban víz alkotja.

Amikor elkezdjük hevíteni az apró magvakat a belsejükben lévő víz hőmérséklete is elkezd emelkedni, és lassan gőzzé válik. Ezzel együtt növekszik a nyomás a szem belsejében. A kemény héj egy darabig ellenáll, és hősiesen egyben tartja magot.

A szem belsejében, nemcsak a víz állapota változik meg, hanem a keményítőé is. A nagy hőmérséklet, és a növekvő nyomás hatására a keményítő egy képlékeny anyaggá válik.

Amikor a héj már nem tudja bent tartani a gigászi erőket, szétrobban.

kuk2_1.jpg

Domit lenyűgözi ez a hatalmas energia, és a nap hátralévő részében furcsa hangokat hallatva “robbantgat”. Bumm, bum …

Folytatjuk ...

A kísérlet teljes leírását itt találjátok.

 

 

A tavalyi tudományos adventi naptár kísérleteit itt találjátok

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Közös tudományos programjainkról itt olvashattok.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2316775832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása