Adventi ügyeskedős mese 2021 - December 14. Korcsolya tudomány
2021. december 14. írta: Alkotó Részecskék

Adventi ügyeskedős mese 2021 - December 14. Korcsolya tudomány

Családi barkácsolós, kísérletezős mese

A Tudáscseppek bolttal közösen tudományos meséket készítünk. Ezúttal a  decemberi várakozást szeretnénk izgalmasabbá tenni egy mesefüzérrel. Minden napra egy kis történet, egy kis barkácsolni való, egy kísérletet. Velünk tartotok?

 A mese előző részeit itt találod Adventi mese 2021

Domi az osztállyal ma korcsolyázni mennek. A kisfiú izgatottan várja a közös csúszkálást, és reméli, hogy tavaly óta nem felejtett el korcsolyázni. Mikor felveszik a gyerekek a korcsolyacipőjüket, és a pályára lépnek, Domi elégedetten tapasztalja, hogy Nagyapának igaza volt. A jégen siklást sem lehet elfelejteni, ugyanúgy, mint a biciklizést.

fagy1_1.jpg

A délután hamar elröpül a jégen, a gyerekek kiirult arccal sorakoznak, hogy hazafelé induljanak. A tanár néni egy szorgalmi feladatot ad a másnapi természetismeret órára.

Írjátok le röviden, mi teszi lehetővé, hogy a korcsolyánkkal a jégen ilyen könnyedén tudjuk csúszni!

Domi a magyarázatért hazafelé menet beugrik Kázmér bácsihoz, hogy megtudja választ.

Ez egy nagyon szép feladat – mondja a nyugalmazott fizikus.

A korcsolya éle azért olyan keskeny, hogy a sportoló súlya egy kicsiny sávon nyomja a jég felületét. A nyomás hatására a jég kissé megolvad. A keletkező vizes filmréteg teszi lehetővé, hogy siklani tudjon a korcsolya, olyan, mint egy kenőanyag a két szilárd felület között. A jég megolvasztásában természetesen szerepet játszik még a súrlódás is, ahogyan csúszik a fém él a jégen. A két fizikai jelenség, a nyomás, és a súrlódás van segítségünkre, hogy ezt a kiváló téli sportot szabadon élvezhessük – magyarázza Kázmér bácsi.

Köszönöm – kiáltja Domi - és már fut is hazafelé, hogy el ne felejtse a tudományos magyarázatot, mert szeretné bezsebelni a szorgalmi ötöst természetismeretből.

Folytatjuk...

További jeges kísérletekre itt találtok.

A tavalyi tudományos adventi naptár kísérleteit itt találjátok

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Közös tudományos programjainkról itt olvashattok.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116782264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása