Egyszemélyes üvegház
2022. április 27. írta: Alkotó Részecskék

Egyszemélyes üvegház

Sokan furcsán néznek rám, hogy a városi kertemben mennyiféle ehető növényt próbálok termeszteni.

Engem feltölt energiával, ahogy figyelem a növénykék fejlődését, és persze tiszteletre, alázatra tanít.

Tavaly egy éppen kibújó cukkini magoncomat leharapta "valaki", és akkor jött az ötlet, hogy a társait leborítom egy műanyag dobozkával.

Idén már tudatosan gyűjtöttem, és alkalmazom a mini üvegházaimat. Ha műanyag dobozokon nincs lyuk, akkor a tetejüket megszurkálom egy felforrósított szöggel, hogy tudjon szellőzni.

uh1.jpg

Nedvesen tartja a kis növénykéket, kissé melegebben is a kinti hőmérséklethez képest.

uh4.jpg

Gyorsabban is fejlődik, mint a leborítatlan társai.

uh2.jpg

Lehet ez szögletes műanyag doboz, vagy épp levágott PET palack. Aminek levettem a kupakját, hogy ne fülledjen be.

uh3.jpg

Természetesen lesznek, akik felszisszennek, ennyi műanyag láttán, de kompenzálom azzal, hogy közben friss zöldségekkel etetem a családom kertvárosi környezetben. Sajnos a mostani szélsőséges időjárási változások ellen védekezni kell valahogy. Nekem ez a módszer vált be. Ha a növénykék kinőtték a védőpajzsot, akkor mehet szelektívbe.

És persze a mini üvegház a hívatlan vendégeket is távol tartja.

uh5.jpg

Ti hányféle ehető növényt gondoztok a kertetekben?

Nálam a biológiai sokszínűség másfél négyzetméteren.

uh6.jpg

Háromféle saláta, kétféle hagyma, torma, citromfű, menta, petrezselyem, sóska, és persze sok-sok tyúkhúr és pitypang, de ugye ezek is ehetőek.

Fontosnak tartom azt is, hogy a gyerekekkel a foglalkozásaimon beszélgessünk a fenntartható fejlődésről, és lássák azt is, hogy nemcsak mezőgazdasági terület adhat ehető növényeket.

Jó kertészkedést Mindenkinek!

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr9917817645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása