Hangrezgésekről a Zene Világnapján
2024. október 01. írta: Alkotó Részecskék

Hangrezgésekről a Zene Világnapján

A gyerekek bármilyen eszközzel szívesen zenélnek. De mi is a zene?

A definíció szerint: a zene a hangok és a csend érzelmeket kiváltó elrendezése. Mindenképpen valami olyan dolog, ami hatással van ránk, mikor a fülünkön keresztül az agyunkba jut. Tudatosan váltakozik a hang és a "nem hang", a rezgés és a nyugalmi állapot. 

Persze a gyerekeknek a "hallod zenélek" definíciója a felnőttek számára csak idegesítő zaj is lehet, de ez már csak nézőpont kérdése.

zvn1.jpg

Nézzük, hogyan működhet egy egyszerű pengetős hangszer, amit magunk is elkészíthetünk.

Vegyünk egy bármilyen dobozt, amire különböző befőttes gumikat húzhatunk.

Általában a gumigyűrűk teljesen egyformának tűnnek, de ha jobban megvizsgáljuk, az egyik kicsit nagyobb, a másik kicsit vastagabb - azaz pontosan megfelel a céljainknak, hogy kísérletezzünk velünk. 

zvn5.jpg

Húzzuk fel a gumikat a dobozra, és pengessük meg. Tudományosan szólva hozzuk a rezgésbe a rugalmas szálakat. Ahogy a gumi elkezd mozogni átadja az energiáját a körülötte lévő levegőnek, ami eljuttatja a fülünkbe, majd ez az inger az agyunkba jutva eldönteti velünk, hogy idegesítő zajként vagy kellemes melódiaként szemléljük tovább az történteket.

Figyeljük meg, hogy minden szál kicsit másképp szól. Vajon mi az összefüggés a feszítettség, a vastagság között.

Keressünk látványosan különböző gumikat, és pengessük meg azokat is.
zvn2.jpg 

Vegyük észre, hogy a könnyebb vékonyabb gumik magasabb hangot adnak ki, úgy mondjuk tudományosabb nyelven, hogy magasabb frekvencián szólnak, mint a nehezebb tárgyak.

Kísérletezhetünk tovább: vegyünk egy laposabb dobozt, azaz vegyük kisebbre a hangszerünk testét.

zvn3.jpg

Vagy feszítsük meg jobban a gumikat - mi most egy evőpálcikát tettünk a gumik alá.

zvn4.jpg

Mit tapasztaltok?

Állítsátok magasság szerint sorrendbe a gumikat!

Jó szórakozást!

Zenéljetek, énekeljetek bátran minden nap, mert segít a felgyülemlett feszültséget felszabadítani - még akkor is, ha a környezetetek idegesítő kornyikálásnak érzékeli!

 Foglalkozásaimon gyakran foglalkozunk a hangokkal, rezgésekkel, próbáljátok a ki a zsinórtelefont is! 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3118695340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása