Mikor beindul minden a kertben, és ontja a paradicsom, a cukkini, a sok fűszernövény a földijót, na akkor kell ügyesen befőzni télire.
Nálunk bevált recept a kicsit sűrűbb paradicsom szósz, amit használok pizza krémnek, bolognai szószhoz, vagy bármihez, amihez a paradicsom sűrítmény illik.
A recept egyszerű és a termény mennyiségétől függően variálható, ami a legjobb benne, hogy a fölösleges cukkinik is felhasználhatók:
2-3 kg paradicsom
1-2 kisebb-nagyobb hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy cukkini
rengeteg zöld fűszer (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, pici rozmaring)
A hagymát kicsi olajon a finomra darabolt cukkinivel alaposan üvegesre pirítom, a végén hozzáadom a fokhagymát. A paradicsomot héjastul, magostól hozzádarabolom, és jól összefőzöm (aki szereti, húzza le a héját). A bazsalikom kivételével a fűszereket is belefőzöm, majd turmixolás előtt kihorgászom a nagyobb szálakat. Bazsalikom épp csak a turmixolás előtt pottyan bele.
Amikor elég sűrűnek találom, botmixerrel simára pürésítem. Nem passzírozom, mert héjában a vitamin, legalábbis szerintem. Még a fazékban elkeverek benne egy késhegynyi tartósítószert (ki mit használ - szalicil, nátrium benzoát)
Forrón üvegekbe teszem, és mehet a száraz dunsztba.
Télen csak kikapok egy üveget a spájzból, és kenek belőle a pizza tésztára. Ilyenkor boldog nyár illat terjeng a konyhában.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!