Foglalkozásaimon sok cukrot használunk a kísérletekhez a gyerekekkel: oldódás, karamell készítés ...
Most éppen azzal kísérletezünk, hogy mivel lehetne helyettesíteni egy magvas keksz receptben.
Mivel a hozzávalók közt egész kis mennyiségű cukor, vagy méz szerepel, kipróbáltuk, hogy milyen lenne datolyával kiváltani.
A datolyát, és egy kevés mazsolát forró vízbe áztattunk, és leturmixoltuk. Így került a tésztába.
Szép világos barna színt kölcsönzött a keksznek.
A kísérlet eredménye:
Első keksz: nem édes
Második keksz (mikor már kezdtünk hozzászokni, hogy nem a bolti édességet kell keresni): kifejezetten kellemes, bár nem túl édes, valami mélyebb íz.
Harmadik, negyedik, ötödik ....
A recept: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj, vagy margarin, 1 db tojás, 1 evőkanál mák, 1 evőkanál chia mag, 10 szem magozott datolya, 2 evőkanál mazsola.
A datolyát, és mazsolát forró vízbe áztatjuk, épp annyiba, ami ellepi. 15 perc múlva leturmixoljuk a levével együtt.
A többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. Vékony hengert formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük fél órára.
Fél cm vastag korongokra vágjuk, és 180 C fokon 12-15 percig sütjük.
Reggelire, délutáni nassoláshoz tökéletes.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!