Kísérleteim

Alkotó Részecskék

Datolyás kísérlet

2018. február 14. - Alkotó Részecskék

Foglalkozásaimon sok cukrot használunk a kísérletekhez a gyerekekkel: oldódás, karamell készítés ...

Most éppen azzal kísérletezünk, hogy mivel lehetne helyettesíteni egy magvas keksz receptben.

dat5.jpg

Mivel a hozzávalók közt egész kis mennyiségű cukor, vagy méz szerepel, kipróbáltuk, hogy milyen lenne datolyával kiváltani.

A datolyát, és egy kevés mazsolát forró vízbe áztattunk, és leturmixoltuk. Így került a tésztába.

dat1.jpg

Szép világos barna színt kölcsönzött a keksznek.

dat4.jpg

A kísérlet eredménye:

Első keksz: nem édes

Második keksz (mikor már kezdtünk hozzászokni, hogy nem a bolti édességet kell keresni): kifejezetten kellemes, bár nem túl édes, valami mélyebb íz.

Harmadik, negyedik, ötödik ....

A recept: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj, vagy margarin, 1 db tojás, 1 evőkanál mák, 1 evőkanál chia mag, 10 szem magozott datolya, 2 evőkanál mazsola.

dat2.jpg

A datolyát, és mazsolát forró vízbe áztatjuk, épp annyiba, ami ellepi. 15 perc múlva leturmixoljuk a levével együtt.

A többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. Vékony hengert formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük fél órára.

dat3.jpg

Fél cm vastag korongokra vágjuk, és 180 C fokon 12-15 percig sütjük.

Reggelire, délutáni nassoláshoz tökéletes.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr9313668376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.