Nagyanyáink bölcsessége kísérlet
2019. szeptember 05. írta: Alkotó Részecskék

Nagyanyáink bölcsessége kísérlet

avagy zero waste a kertben

A kedvenc Fodri nénink adta a következő kísérlethez az ötletet. Kaptunk tőle egy kosár hullott almát. Mi legyen vele? Hányféle dolog készülhet belőle? A feldolgozása során mennyiféle anyagot tudunk hasznosítani?

hua4.jpg

Beszélgetünk a gyerekekkel a foglalkozásaimon, hogy mit is jelent a zero waste. Miért fontos, hogy egyre kevesebb szemetet termeljünk? Sokszor említem nekik, hogy ne pazaroljátok: felhasznált anyagokat, vizet, áramot mikor együtt kísérletezünk. Fontosnak tartom közben azt is megmutatni, hogy érdemes használni, felhasználni, kihasználni a közvetlen környezetünk, pl. a kert adta lehetőségeket.

Vissza a hullott alma kísérlethez:

1, Máris megindult a hasznosítás, hogy elhoztuk az almát.

2, Eldöntöttük, hogy készül belőle egy almás sütemény.

hua9.jpg

3, Egy nagy adag az ép részekből ízesítve, megpárolva bekerült a mélyhűtőbe, jó lesz egyszer előkapni, mikor nincs kedvünk almát pucolni - finom pite lesz belőle. Fantasztikus fahéjas karamell illat szált a dinsztelés közben a konyhában - jó alkalom a kis kémikusokkal a karamellizációról beszélgetni!

4, Mi legyen az ép almahéjjal? Hiszen a töltelékhez meg kellett pucolni. Külön tálba gyűjtöttük és kerestünk egy receptet almaecet készítéshez. Nagy lelkesedéssel üvegekbe tömködtük a még szép részeket, és felöntöttük a cukros vízzel.

hua8.jpg

Az almaecet készítés során számtalan kémiai folyamatot lehet megfigyelni - ez remek alkalom a kísérletezésre a gyerekekkel. Reméljük sikerül valóban ecetet gyártani a konyhai laborunkban.

5, A romlott alma részek már a komposztunkat gyarapítják.

6, A vizet is felhasználtuk, amiben a gyümölcsöt mostuk - meglocsoltuk vele az uborkát a kertben, mert az egy igen szomjas növény.

hua7.jpg

7, Természetesen a hámozás közben sok apró darab vándorolt a pocakunkba, ezzel fedezve aznapi C-vitamin szükségletünket.

A gyerekek csodálkozva számolták össze milyen sokoldalúan hasznosíthatunk egy kosár foltos, hullott almát.

Persze még lehetett volna kompótot, almachipset, gyümölcslevest, vagy gyümölcsbőrt készíteni. Vagy egy kis szilvához, szederhez adva az alma pektin tartalmát kihasználva zselésítő segédnek is elment volna.

Nagyanyáink kertjében, konyhájában semmi sem ment veszendőbe. A sok trendi "zero waste" irányzat kipróbálása mellett ezt is meg kell tanítanunk a gyermekeinknek.

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr4015041756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása