Miért jönnek fel a gombócok a víz tetejére, ha megfőttek?
Túrógombóc készül ebédre, jó móka gyerekekkel együtt formázni a kis gombócokat.
Közben pirul a zsemlemorzsa a serpenyőben.
Magyarázat:
A különböző gombócokhoz valamilyen lisztfélét használunk, vagy jelen esetben búzadarát a túrógombócba.
Ezek a búzából készült őrlemények keményítőt tartalmaznak.
A keményítőből vízzel való találkozáskor glutén keletkezik. A glutén egy térhálós szerkezetet alakít ki a vizes környezetben.
A túrógombóc masszáját én néhány órával a főzés előtt összekeverem, és állni hagyom. Eközben a búzadara szemeknek van idejük megduzzadni, és ez elindítja a glutén képződést.
Mivel én kisebb gyerekeknek tartom a foglalkozásaimat, így tőlük érdemes azt is megkérdezni, hogy honnan van a víz a masszában, hiszen nem tettünk bele, csak túrót, tojást, és búzadarát, pici sót.
A túróban jelentős mennyiségű víz van, de a tojás egy része is tartalmaz vizet. Az elegendő lesz a további folyamatokhoz.
Amikor a gombócokat a vízbe tesszük szépen leülnek a fazék aljára - úgy tanultuk a nagymamánktól, hogy akkor van kész, ha feljön a víz tetejére.
A tudományos magyarázat itt kezdődik a gyermekeknek. Ami lesüllyed az edényben sűrűbb, mint a víz. Ami lebeg az kevésbé sűrű - azaz főzés közben megváltoznak a sűrűségi viszonyok.
A hőközlés során a gombóc belsejében gőz keletkezik. A már fent említett gluténháló csapdába ejti ezeket a gőzmolekulákat. Minél több buborék keletkezik, annál könnyebb lesz a gombóc, és felúszik a víz tetejére. Ebből tudhatjuk, hogy a gombóc belseje is átfőtt, hiszen annyi gőz buborék keletkezett, hogy fel tudja emelni azt a hatalmas gombócot – legalábbis a gőzmolekulákhoz képest óriásit.
Jó étvágyat, jó kísérletezést!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!