Tudomány a túrógombócban
2020. március 21. írta: Alkotó Részecskék

Tudomány a túrógombócban

Miért jönnek fel a gombócok a víz tetejére, ha megfőttek?

Túrógombóc készül ebédre, jó móka gyerekekkel együtt formázni a kis gombócokat.

tg5.jpg

Közben pirul a zsemlemorzsa a serpenyőben.

Magyarázat:

A különböző gombócokhoz valamilyen lisztfélét használunk, vagy jelen esetben  búzadarát a túrógombócba.

Ezek a búzából készült őrlemények keményítőt tartalmaznak.

A keményítőből vízzel való találkozáskor glutén keletkezik. A glutén egy térhálós szerkezetet alakít ki a vizes környezetben.

A túrógombóc masszáját én néhány órával a főzés előtt összekeverem, és állni hagyom. Eközben a búzadara szemeknek van idejük megduzzadni, és ez elindítja a glutén képződést.

Mivel én kisebb gyerekeknek tartom a foglalkozásaimat, így tőlük érdemes azt is megkérdezni, hogy honnan van a víz a masszában, hiszen nem tettünk bele, csak túrót, tojást, és búzadarát, pici sót.

A túróban jelentős mennyiségű víz van, de a tojás egy része is tartalmaz vizet. Az elegendő lesz a további folyamatokhoz.

Amikor a gombócokat a vízbe tesszük szépen leülnek a fazék aljára - úgy tanultuk a nagymamánktól, hogy akkor van kész, ha feljön a víz tetejére.

tg3.jpg

A tudományos magyarázat itt kezdődik a gyermekeknek. Ami lesüllyed az edényben sűrűbb, mint a víz. Ami lebeg az kevésbé sűrű - azaz főzés közben megváltoznak a sűrűségi viszonyok.

tg2.jpg

A hőközlés során a gombóc belsejében gőz keletkezik. A már fent említett gluténháló  csapdába ejti ezeket a gőzmolekulákat. Minél több buborék keletkezik, annál  könnyebb lesz a gombóc, és felúszik a víz tetejére.  Ebből tudhatjuk, hogy a gombóc belseje is átfőtt, hiszen annyi gőz buborék keletkezett, hogy fel  tudja emelni azt a hatalmas gombócot – legalábbis a gőzmolekulákhoz képest óriásit.

tg1.jpg

Jó étvágyat, jó kísérletezést!

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr7915540526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása