Hagyma kémia ebédfőzés közben
2020. március 30. írta: Alkotó Részecskék

Hagyma kémia ebédfőzés közben

Keressük a “vírusírtós” ételeket, ma a hagymafélék vannak soron.

Napok óta töröm a fejem egy kis medvehagyma pestón. Ma az is készül – mégpedig spórolós konyha módon – adózva ezzel is az olasz tésztaételek egyszerűsége előtt.  Mivel a gyerekek nincsenek elzárva a hírek elől, így ezzel küldünk egy kis erőt most Olaszországnak!

foki4.jpg

Először is keresgélünk, milyen hagyma fajták vannak itthon, és a kertben. Fotózunk, beszélgetünk, nyomozunk.

Vörös- és lilahagyma, fokhagyma, snidling, medvehagyma, csoportos fokhagyma, metélő fokhagyma - rendesen el vagyunk látva.

Készül mediterrán paradicsom leves is. Ehhez fel kell vágni a hagymát.

pes11.jpg

Miért és mi csípi a szemünket, mikor hagymát aprítunk?

Tippeket kérek a gyerekektől, hogy hogyan úszhatnánk meg sírás nélkül. Tegyük víz alá, vegyünk egy darab kenyeret , vagy egy korty vizet a szánkba ... legalábbis ők ezt hallották.

Kikutatjuk, hogy ha megvágjuk a hagymát, mindegy, hogy lila, vagy vörös, egy kéntartalmú gáz szabadul fel.

Ahogy ez eléri a szemünket összetalálkozik a szaruhártyát borító finom folyadék réteggel, és kénsavvá alakul. A kénsav erős sav, és marni kezdi a szemünket. Persze a szemünk okos, és rögtön hígítani kezdi a veszélyes anyagot, könnyel keverve, majd ezzel szépen ki is mossa a szemünkből. Beszélgessünk a hígítás fogalmáról.

pes9.jpg

Próbáljatok úszószemüvegben hagymát vágni – ugye, hogy nem tud a szemetekbe jutni a “hagymagáz”?

fp1.jpg

Aztán a pestóhoz látunk hozzá, “nagyanyáink bölcsessége" nyomán: száradásnak indult sajtvégeket szedünk össze a hűtőből. A kertben szedünk medvehagymát, nem sok van, de ehhez a fogáshoz pont elég lesz 4 nagyobb levél 4 személyre. 4 sajtcsücsök, fél dl olíva olaj, 2 evőkanál dió, friss vagy szárított oregano, egy darabka szárított chili paprika a kamrából, és már mehet is aprítóba.

pes1.jpg

Spagettihez egy mediterrán paradicsomleves után kitűnő ebéd lesz.

Ha még fokozni akarjuk a spórolós karatén konyhát, maradék száradó kenyérvégből kenyérkockák pirulnak olívaolajon, természetesen a másik fő vírusírtónkkal a fokhagymával.

pes8.jpg

pes10.jpg

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr8315573044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása