Szeretek egy témakört alaposan körbejárni a gyerekekkel a foglalkozásaimon. Ha már a Föld-napi projekt héten (2020) talaj vizsgálatot végeztünk, miért ne készülne sársüti. Ha a kísérletet meg is lehet enni, akkor biztosan emlékezetes lesz.
A sársüti készítésének menete:
Kimérünk 100 g lisztet, 100 g cukrot, egy késhegynyi sütőport, hozzákeverünk 125 g olvasztott vajat, 2 evőkanál tejet, ha van egy kanál joghurtot (ez el is hagyható), 1 evőkanál mézet, és végül 1 egész tojást. (kerül majd a játék végén bele még 100 g apró zabpehely)
Jó kis ragadós massza lesz.
Hogy igazi sár színe legyen belekeverünk 50 g kakaóport is. Hagyjuk a gyerekeket kevergetni a masszát, míg egynemű nem lesz az egész.
Mivel a talaj vizsgálatnál láttuk, hogy mennyi szerves anyag van a kert földjében, modellezzük le ezt különféle apró ehető dolgokkal a kamrából. Nálunk került elő mák, és lenmag az apró magvak helyettesítőjeként. Levelek mintáját aprószemű zabpehely adja. Zabpehelyből kerüljön még bele 100 g a keverékbe.
Mikor jól kikevergették magukat a gyerekek, tegyük be a hűtőbe egy fél órára, míg a sütőt 180 fokra hevítjük.
Kanalazzunk kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük kb 15 percig.
Szigorúan természettudományos keretek közt együk meg a sársütiket!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!