Sokat kísérletezek a konyhában is, nemcsak a foglalkozásaimon.
Az utóbbi félév legizgalmasabb konyhai projektje a kovászos kenyér.
Bár már évek óta foglalkozom a kenyér a témával, valahogy nem sikerült itthon igazi pékárut sütni.
Projekt 1, kenyér sütőgép - mindig valahogy nedves maradt a kisült termék, így most a gép a padláson csücsül.
Projekt 2, ír szódás kenyér, persze szódabikarbónával, sütőporral nem lehet igazi kenyeret sütni - ezzel is felhagytam
Projekt 3, kelt tészta készítésben igazán erősnek érzem a tudásom, de a kenyeres próbálkozásaim mégsem vezettek eredményre, tömör, nedves .... ezzel is felhagytam
Projekt 4, élesztős kenyér jénaiban sütve - ez már egy kicsit jobban hangzott, és egészen finom lett a kész termék - de mégsem kaptam rá igazán
Projekt 5, a Szakicska ház kedves hölgyei rávettek egy kovászos kenyér workshopra - kedves mosollyal az arcomon elvégeztem - és elindult a kísérletezés:
Mert ugye a kovász egy élőlény, és meglehetősen kényes kishölgy - hiába kérsz segítséget, tanácsokat, ő úgy viselkedik, ahogy akar - alkalmazkodik a lakásomhoz, a családomhoz, a konyhám mikroflórájához. Fél éve kísérletezek vele, és azt mondom, hogy lassan összeszokunk, lassan megengedi, hogy a családom igényeire formáljam.
A legnagyobb erénye, hogy folyamatosan tanít:
- nem lehet időkorlátok közé szorítani
- figyelni kell rá, hogy fázik-e
- nem lehet sürgetni, mert valami más dolgom van. Ha kovászos kenyeret akarok sütni, nem lehet ezer felé rohanni, más programot csinálni - mondom, hogy nyafka kishölgy :-)
Szóval csináltam már kívülről gyönyörű kenyereket, de belül látszik, hogy alul kelt, tömör, nedves lett.
Vagy túl kelt, mert tovább hagytam,. és lapos lett ...
De nem adom fel, mert kenyeret sütni fantasztikus élmény!
Jó minőségű kenyeret tenni a család asztalára - felelősség!
Kovászos kenyeret sütni alázat - köszönöm Rita, hogy megmutattad ezt az élményt!
Recept ezer van a neten, én is követtem többet is, karanténban Pék Szabi is mesterem lett.
De mégis azt javaslom, hogy mindenki kísérletezzen és találja meg a maga kenyerét!
Én lassan, de haladok efelé :-)
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!