Karácsonyi oszlop – egyensúlyozós játék
2020. december 07. írta: Alkotó Részecskék

Karácsonyi oszlop – egyensúlyozós játék

Tudományos családi adventi naptár 2020.12.08.

2020.12.08. Adventi naptár nyolcadik napja – nyolcadik kísérlet.

A gyerekeknek sok-sok példán keresztül elmagyarázhatjuk, hogy miért fontos az egyensúly az életünkben: az étkezésünkben, ahogyan a környezetünkkel bánunk, a barátságban, a játékban …

Az advent a lecsendesedés időszaka, kifejezetten alkalmas arra, hogy a gyermekeinknek megmutassuk, hogy finom mozdulatokkal, odafigyeléssel, a középpontok megtalálásával, milyen fantasztikus dolgokat lehet építeni.

Próbáljuk ki a következő játékot!

 eo12.jpg

Keressünk elő négy egyforma üres konzervdobozt, közben beszélgethetünk kicsit az újrahasznosítás jelentőségéről is.  Nálam egyébként mindig van néhány itthon, hiszen sok kísérlethez használom őket.

Díszíthetjük is a fém dobozainkat, karácsonyi motívumokkal. Sablonokat készítettünk papírból, kiszíneztük, és ráragasztottuk a hengerekre. (Ha szeretnél méretre szabott sablont, kérlek írj az alkotoreszecskek@gmail.com email címre)

   

  Így még jobban kell majd vigyáznunk rájuk, nehogy vizesek legyenek.

 eo2.jpg

Vegyünk egy nagyobb tálat, amit félig megtöltünk vízzel.

eo1.jpg

Helyezzünk egy műanyag tányért a vízre. (Előtte meg is kérdezhetjük a kisebbektől, hogy úszik-e a tárgy a vízen vagy lemerül az aljára)

eo3.jpg

Építsünk egy tornyot a konzerv dobozokból a tányérra!

Mindig kérjük ki a gyerekek véleményét arról, hogyan helyezzük rá az első konzervdobozt, hogy stabilan álljon. Fontos kiemelni, hogy itt is, mint máshol is az életben az alapok lerakása a legfontosabb.

Próbáljuk megtalálni a tányér “nagyon” közepét. Óvatosan helyezzük rá az első hengert.

eo6.jpg

Aztán helyezzük fel a második dobozt.

eo7.jpg

Arról is sokat beszéltünk már egy másik kísérlettel kapcsolatban, hogy ezeknek az építményeknek változik a tömegközéppontja, ahogyan növekszik a torony, ezért egyre nehezebb lesz egyensúlyban tartani. Minél magasabban van ez a középpont, annál ingatagabb az építmény.

 eo9.jpg

Nektek sikerül mind a négy konzervdobozt felrakni?

eo10.jpg

Figyeljük meg, hogy néha csak egy pici korrekció elegendő, hogy egyenesbe hozzuk a tornyot!

eo11.jpg

Esetleg menne még egy vagy kettő is?

Mire kellett figyelni?

Tipp: használhattok üres üdítős, esetleg sörös aludobozt is. Nehezebb vagy könnyebb azzal a feladat?

 

 Jó szórakozást, a hideg téli estéken!

 

Az adventi naptár minden bejegyzése a Tudáscseppek bolttal közösen jött létre

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr2116322056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása