Vaj házilag
2016. március 06. írta: Alkotó Részecskék

Vaj házilag

A vaj készítés roppant egyszerű, és szórakoztató. Gyerekekkel különösen az.

butter3.jpg

Elfogyott itthon vasárnapra a vaj. Szaladjunk valahová, mi van nyitva ... hagyjuk.

Volt itthon egy adag (200 ml) habtejszín. 30% zsírtartalmú.

A folyamat a következő:

Elkezdjük felverni a tejszínhabot. Én kézimixert használtam. Először jó kemény hab keletkezik, de folytatjuk a keverést.

A habverővel addig verjük, amig el nem válik egy kenőcsös és egy folyadék fázisra. Még néhányszor megforgatjuk a habverőt, hogy minden zsírcsepp kiváljon.

butter1.jpg

Szépen leszűrjük a vajas részt

butter2.jpg.

Kicsit kinyomkodjuk a szűrőben. Ha van idő tegyük a hűtőbe kicsit keményedni, ha nincs, kenhetjük rögtön.

Nagyon fínom tejszínes íze lesz.

Az otthoni vajkészítés nem olcsó mulatság, pláne, ha jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínt veszünk hozzá, mert abból lenne érdemes (fél liter akár 700-800 forint). Abból csak olyan 20-25 dkg vaj jön ki. (jobb esetben).

Viszont közeleg a húsvét, és egy finom kalács mellé érdemes meglepni a családot saját készítésű vajjal.

Ha gyermekekkel készítünk tejtermékeket otthon, még nagyobb móka, mert először hitetlenkednek, de kóstolás után rájönnek, hogy az tényleg vaj, vagy sajt.

 

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr488449486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andras Biro 2016.03.06. 19:53:21

Nem kellett sokat várni az újabb művedhez. Gratulálunk !

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.06. 21:12:04

Elektromos köpülő.. Tejfölbő nem lehet?

portis · http://www.online-szallas.com 2016.03.06. 23:19:29

No de miért nem tejszínhab lett belőle?

Six 2016.03.06. 23:33:33

@portis: gondolom nem habtejszín, hanem sima, bár nem tudom és engem is érdekelne

Cormorant 2016.03.07. 00:06:25

A 80-as években egyszer a habszifonba töltöttem tejszínt, becsavartam a patront és elkezdtem rázni. Tovább ráztam a kelleténél, azt éreztem, hogy valami kemény dolog csapódik a szifonban ide-oda. Kinyitottam és kemény dolog egy darab vaj volt. Igaz, a patron édes volt és ezért a vaj is édes lett, de ekkor jöttem rá, hogy ha csak simán egy szélesebb szájú flakonba tejszínt töltünk és rázzuk, akkor kb. 5 percen belül kiválik belőle a legfinomabb vaj. A habverőt én macerásabbnak tartom, de az elv ugyanaz - ki kell "köpülni" a tejszínből a vajat :)

bio 2016.03.07. 01:25:24

portis, Six: a habtejszin attol habtejszin hogy a magasabb zsirtartalmanak koszonhetoen ha geppel vered akkor kemeny lesz,az egyeb tejszinek pedig nem mert nem tartalmaznak eleg zsiradekot. Barmilyen tejszinbol ki lehet csapni (kopulni) a vajat ha eleg kitarto vagy csak nem mindegy mennyit nyersz ki. Ezert celszerubb a magasabb zsirtartalmu tejszinekkel probalkozni barhogy is hivjak oket a kereskedelemben. Ugye mondanom sem kell hogy a csodas novenyi alapu tejszin utanzatokat el lehet felejteni hu..la es tarsai

bio 2016.03.07. 01:35:54

@portis:lehet a lenyeget hagytam ki :) tehat elkezded verni, folyekony, habosodik, lagy hab, kemeny hab, meg kemennyebb hab, eddig gondolom ismeros, aztan tovabb vered es elkezd grizesedni szemcsesedni a zsir ahogy a ket fazis kezd elkulonulni. Majd nagyon hamar teljesen olyan lesz ahogyan a kepen is lathato szinte egy pillanat alatt.

KK69 2016.03.07. 07:50:50

Nálunk otthon mindig szifonban készítettük a tejszínhabot. Fiatal lány voltam, leendő anyósom kért segítséget, verjek habot a tejszínből. Jó alapos munkát végeztem, vajat köpültem belőle... Aztán szabadkoztam, hogy ezt mi nem szoktuk, nem tudtam, hogyan kell. Azért elég ciki volt...

Egyébként jó ötletnek tartom, bár nem tudom, anyagilag megéri-e. Vagy csak végszükségletben érdemes alkalmazni?

elemes 2016.03.07. 08:16:23

én még csak véletlenül csináltam tejszínből vajat.

tejszínhabnak indult, de benne felejtettem a robotgépben.

némiképp drága módszer :)

Alkotó Részecskék 2016.03.07. 09:37:04

Köszönöm a hozzászólásokat, és "bio"-nak a szakszerű leírást.
Valóban vajat, csak tejszínből lehet csinálni, mert a köpüléskor ennek zsírtartalma csapódik ki.
A tejföl már egy feldolgozott, savanytott tejszín, így avval nem működik.

A folyamat az, hogy először habot verünk a tejszínből - sokan nem tudják csak véletlenül megtapasztalják, hogy ha túl keményre verjük a habot, akkor egyszer csak átfordul, kicsapódik a vaj, és vége a habnak.
Az otthoni vajkészítés valóban nem olcsó mulatság, pláne, ha jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínt veszünk hozzá, mert abból lenne érdemes (fél liter akár 700-800 forint). Abból csak olyan 20-25 dkg vaj jön ki. (jobb esetben).

Viszont közeleg a húsvét, és egy finom kalács mellé érdemes meglepni a családot saját készítésű vajjal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.03.07. 09:50:00

Valamiért a boldogult Malackaraj blog jutott eszembe, ahol ilyen témánál 350 - 400 komment is volt...

qwertzu 2016.03.07. 09:52:36

Megjegyzés: szifonban szintén lehet véletlenül vagy direkt vajat csinálni, patron ugyanúgy kell bele, és a rendesen lehűtött szifont addig kell rázni, amíg nem érzed hogy elkészült.

inkábbkeddenvásárolj 2016.03.07. 10:01:18

Mi úgy szoktuk, hogy a tej tetejét leszedjük, és abból csináljuk. Két hátránya van, hogy nem lehet rögtön csinálni (vö. bolti tejszín), meg kell várni, amíg a a tej tetejére följön a zsír, továbbá kecsketejből baromi nehéz, mert homogén a tej, minimális zsír van csak a tetején. Úgyhogy csak a tehénéből csináljuk.

qwertzu 2016.03.07. 10:02:06

@KK69: Elég könnyű elrontani két okból: A bolti tejszíneket pont 30%-ra lövik be, amiből ippeg hogy lehet habot verni. 32%-os tejszínből már sokkal egyszerűbb.

Másrészt a hideg. A szifont hűtőben tartod, értelemszerűen gyorsan lehűl, és a gáz sokat segít a habképződésen, de natúr 30%-os tejszín esetén a hideg bizony elengedhetetlen, beleértve az edényt és a habverőt is. Nagyon könnyű úgy járni, hogy egy nem elég hideg környezetben egy lágy-folyós habból rögtön vaj lesz.

Alhazred 2016.03.07. 11:50:42

anno boldog ifjúkoromban, mikor hordták hozzánk a házitejet, abból kiváló, zsíros házitejföl keletkezett, amit kicsit pihentettünk, majd ötliteres befőttesüvegben alkarból rázva egy negyed óra alatt brutál minőségű/mennyiségű vaj képződött.

könyvbolond_konyhatündér 2016.03.07. 12:11:16

@Alkotó Részecskék: Már hogyne lehetne tejfölből vajat készíteni? Persze igazi tejfölből, nem abból az agyonmolesztált valamiből, amit tejföl néven árulnak. Én többnyire házitejfölből készítem a vajat, de sokkal finomabb és tartósabb a tejszínből készült. De csak ezért tejszínt venni nem éri meg, drágább, mintha vajat vennénk.

Indexes faszkaIapok 2016.03.07. 12:41:45

@könyvbolond_konyhatündér:
Sőt, a vajat tejfölből KELL készíteni.
Akkor lesz vaj és író a két termék, ami keletkezik. (Az író egy kefírszerű, csak híg folyadék, nagyon finom - és az tejszínből nem lesz.)

Quentin vagyok Montargis-ból 2016.03.07. 14:53:40

Apropó író: régen lehetett kapni boltban is, félliteres zacskóban, én imádtam.
Sajnos, már egy ideje nem kapható - nem tudom, a tejgyáraknak miért nem éri meg árusítani, így gondolom, kiöntik, vagy jobb esetben eladják állati takarmánynak (a disznóknak segíti az emésztését, ráadásul lég fehérjedús, és van benne ugyanaz a bifidusz baktériumcsalád, amit a reklámokban emlegetnek, és decinként kb. 250 Ft-ért árulnak) fillérekért.

Sajnos, a házi tejeseknél sincs a piacokon.
süti beállítások módosítása