A vaj készítés roppant egyszerű, és szórakoztató. Gyerekekkel különösen az.
Elfogyott itthon vasárnapra a vaj. Szaladjunk valahová, mi van nyitva ... hagyjuk.
Volt itthon egy adag (200 ml) habtejszín. 30% zsírtartalmú.
A folyamat a következő:
Elkezdjük felverni a tejszínhabot. Én kézimixert használtam. Először jó kemény hab keletkezik, de folytatjuk a keverést.
A habverővel addig verjük, amig el nem válik egy kenőcsös és egy folyadék fázisra. Még néhányszor megforgatjuk a habverőt, hogy minden zsírcsepp kiváljon.
Szépen leszűrjük a vajas részt
.
Kicsit kinyomkodjuk a szűrőben. Ha van idő tegyük a hűtőbe kicsit keményedni, ha nincs, kenhetjük rögtön.
Nagyon fínom tejszínes íze lesz.
Az otthoni vajkészítés nem olcsó mulatság, pláne, ha jó minőségű, magas zsírtartalmú tejszínt veszünk hozzá, mert abból lenne érdemes (fél liter akár 700-800 forint). Abból csak olyan 20-25 dkg vaj jön ki. (jobb esetben).
Viszont közeleg a húsvét, és egy finom kalács mellé érdemes meglepni a családot saját készítésű vajjal.
Ha gyermekekkel készítünk tejtermékeket otthon, még nagyobb móka, mert először hitetlenkednek, de kóstolás után rájönnek, hogy az tényleg vaj, vagy sajt.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!