A Macskacicó meséhez kerestem hagyományos lakodalmas süteményt.
Mi a mákot nagyon szeretjük, ezért mákkal készült, de lehet diós is.
Mákos macskaszem
Az elkészítés menete
A tésztához: 0.5 dl langyos tejben felfuttatunk 1 dkg élesztőt, 1 teáskanál cukorral.
20 dkg lisztet összemorzsolunk 7 dkg vajjal, és 2 tojássárgájával, hozzáadjuk az élesztős tejet., szépen nyújtható tésztát kell kapnunk.
A töltelékhez: 25 dkg meggyet kimagozunk, vagy befőttet is használhatunk
A mákos töltelékhez kemény habbá verjük a 2 tojás fehérjét, és adagonként hozzáadunk 10 dkg cukrot.
Mikor már csíkot húz a hab, akkor belekeverünk 10 dkg darált mákot, aki szereti egy kis citromhéjat. Készíthetjük dióval is.
Sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. A szélessége 15-20 cm legyen.
A két oldalára egy sávban zsemlemorzsát szórunk, és kirakjuk a meggyel.
Feltekerjük két oldalról befelé haladva, úgy hogy a közepén maradjon egy sáv a máktölteléknek.
Erre részre felkenjük a mákos habot, és a meggyes tekercs részt megkenjük vékonyan tejföllel.
180 fokon kb. 25 percig sütjük.
Ha kihűlt 2 cm széles szeletekre vágjuk.
A meggyes rész úgy néz ki, mint két macska szem.
Így lesz ez a mi ajánlatunk a Macskacicó menyasszony lakodalmi sütijéhez!
Ti mit sütnétek a lagziba?
Persze a süteményben is rengeteg tudomány van, pl. a tojáshab fizikája és kémiája. Ha érdekel itt olvashatsz róla.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!