Töktudomány és a tökleves
2020. november 07. írta: Alkotó Részecskék

Töktudomány és a tökleves

Az ősz tele van szépségekkel, szemet gyönyörködtető színekkel.

Az egyik kedvencem a sütőtök.

Kétfélét vásároltunk, de keresünk még képeket, hogy mennyiféle tököt termesztenek.

tlt2.jpg

A foglalkozásaimon igyekszem a gyerekeket megismertetni új anyagokkal, zöldségekkel. Erre mindig jó alkalom, ha kísérletezünk velük, és utána meg is kóstoljuk.

Arra gondoltunk, hogy töklevest főzünk, és közben  játszunk ezzel a zöldséggel.

tlt8.jpg

Először is színét vizsgáltuk meg.  A gyerekek szerint nagyon vidám színe van. Megbeszéltük, hogy az ősz, az egyre szürkülő idő mellett ez a narancssárga melenget, feldobja az ember hangulatát.

tlt9.jpg

Mi okozza a színét a sütőtöknek, milyen anyag van benne: ez az u.n. β-karotin

Mutatom is a képét a vegyületnek és a gyerekek furcsán méregetik – pedig építettünk már molekulákat, edzettek, de a hosszú lánc izgalmasnak tűnik.

Aztán kutatunk tovább, hol találkozhatunk még β-karotinnal?  Előkerül a sárgarépa és a narancs, édesburgonya.

tlt4.jpg

Persze ilyenkor ősszel a levelek színében is megjelenik. Vizsgáltuk már korábban, hogy mitől színesedik meg a fák lombja ilyenkor ősszel.

Utánanéztünk, hogy milyen anyagok találhatók még a tökben:

Vitaminok: C-vitamin,  biztos van benne – mondják, A vitamin,  és B – és persze feltűnik nekik, hogy ABC vitamin van benne. J

A C- vitamint ismeri minden gyermek, de az A-vitamin izgalmas, mert a szem, a látás vitaminja.

Nyomelemek:  vas, magnézium, kálcium – ilyenkor megnézzük a periódusos rendszert is, hogy hol találhatók, mi a vegyjelük.op4.jpg

Közben készül a tökleves – akárhány embert kérdezek a töklevesről, két válasz lehetséges: nem szeretem, vagy van egy tuti receptem. Mi most Eszter barátnőm receptjét készítjük, hagymával fokhagymával, sok melengető fűszerrel.

tlt10.jpg

Mivel szeretnénk megmutatni a gyerekeknek mennyire sokszínű zöldség a sütőtök, így készül sütemény,

tlt12.jpg

sült tök,

tlt1.jpg

leves, és persze, ha anyukák beszélgetnek, akkor előkerül még jó néhány recept.

Megkóstoltuk a főtt tököt, ami a  levesben készült, és a sült darabbal hasonlítottuk össze. Mondják, hogy sötétebb a színe, és édesebb az íze, annak ami a sütőben készült. A sütőben a magasabb hőfokon karamellizálódnak a benne lévő cukrok, így intenzívebb, teltebb az íze.

tlt11.jpg

Egy kóstolgatós, kísérletezős délután új élményekkel gazdagítja a gyermekeket.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3016277232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása