Az ősz tele van szépségekkel, szemet gyönyörködtető színekkel.
Az egyik kedvencem a sütőtök.
Kétfélét vásároltunk, de keresünk még képeket, hogy mennyiféle tököt termesztenek.
A foglalkozásaimon igyekszem a gyerekeket megismertetni új anyagokkal, zöldségekkel. Erre mindig jó alkalom, ha kísérletezünk velük, és utána meg is kóstoljuk.
Arra gondoltunk, hogy töklevest főzünk, és közben játszunk ezzel a zöldséggel.
Először is színét vizsgáltuk meg. A gyerekek szerint nagyon vidám színe van. Megbeszéltük, hogy az ősz, az egyre szürkülő idő mellett ez a narancssárga melenget, feldobja az ember hangulatát.
Mi okozza a színét a sütőtöknek, milyen anyag van benne: ez az u.n. β-karotin
Mutatom is a képét a vegyületnek és a gyerekek furcsán méregetik – pedig építettünk már molekulákat, edzettek, de a hosszú lánc izgalmasnak tűnik.
Aztán kutatunk tovább, hol találkozhatunk még β-karotinnal? Előkerül a sárgarépa és a narancs, édesburgonya.
Persze ilyenkor ősszel a levelek színében is megjelenik. Vizsgáltuk már korábban, hogy mitől színesedik meg a fák lombja ilyenkor ősszel.
Utánanéztünk, hogy milyen anyagok találhatók még a tökben:
Vitaminok: C-vitamin, biztos van benne – mondják, A vitamin, és B – és persze feltűnik nekik, hogy ABC vitamin van benne. J
A C- vitamint ismeri minden gyermek, de az A-vitamin izgalmas, mert a szem, a látás vitaminja.
Nyomelemek: vas, magnézium, kálcium – ilyenkor megnézzük a periódusos rendszert is, hogy hol találhatók, mi a vegyjelük.
Közben készül a tökleves – akárhány embert kérdezek a töklevesről, két válasz lehetséges: nem szeretem, vagy van egy tuti receptem. Mi most Eszter barátnőm receptjét készítjük, hagymával fokhagymával, sok melengető fűszerrel.
Mivel szeretnénk megmutatni a gyerekeknek mennyire sokszínű zöldség a sütőtök, így készül sütemény,
sült tök,
leves, és persze, ha anyukák beszélgetnek, akkor előkerül még jó néhány recept.
Megkóstoltuk a főtt tököt, ami a levesben készült, és a sült darabbal hasonlítottuk össze. Mondják, hogy sötétebb a színe, és édesebb az íze, annak ami a sütőben készült. A sütőben a magasabb hőfokon karamellizálódnak a benne lévő cukrok, így intenzívebb, teltebb az íze.
Egy kóstolgatós, kísérletezős délután új élményekkel gazdagítja a gyermekeket.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!