A Földnapi projekt héten sokat beszélgetünk a gyerekekkel a foglalkozásaimon a fenntarthatóságról.
Földnapi kihívásunk: együnk helyi alapanyagokból készült ételt, ne dobjunk ki zöldséget, mert egy kissé megfonnyadt, fogyasszunk húsmentes fogásokat, használjuk, ami megterem a kertben.
Így készült a mai ebéd is. Talán másnál is hever még a húsvéti nagybevásárlásból néhány zöldség a hűtőben, ami még főzni pont jó, de vesztett már frissességéből.
Így készült nálunk egy hűtőrobbantó mediterrán ragu.
Hagymát kockáztunk, paprikát aprítottunk, cukkinit karikáztunk, olíva olajon megpirítottuk, került mellé újhagyma, és zöld fokhagyma a kertből.Tettünk hozzá egy kis sűrített paradicsomot.
A kertből fűszereztük friss rozmaringgal, kakukkfűvel, és oregánóval.
Akadt még egy fél csomag spenót is, ezzel koronáztuk meg.
Főztünk hozzá tojást, és bulgur fészekbe kanalazva jóízűen elfogyasztottuk.
Mit tanultunk belőle, miközben Földmegmentőset játszottunk?
Nem dobtunk ki zöldségeket, amit feleslegben vásároltunk az ünnepekre.
A kertből friss fűszereket használtunk.
Ízletes húsmentes fogást készítettünk.
Plusz egy ötlet, ami szintén hűtőrobbantó, és vegetáriánus fogás:
Leveles tésztára kanalaztuk a következő öntetet: 1 tojást kikevertünk 3 kanál tejföllel, fűszereztük, sóval, borssal, fokhagymával, reszelt sajttal. Tetejére karikáztunk 1-2 paradicsomot, és aranybarnára sütöttük 200 fokon.
További ötletek Föld napjára, a képre kattintva érhetők el:
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!