Fűszeres almapuncs
2015. október 17. írta: Alkotó Részecskék

Fűszeres almapuncs

alkoholmentes angol"szájder"

Régóta kacérkodom cider receptekkel. Sok szépséghibás alma, körte, birsalma gyűlt nálam össze.

Ez a változat lassan gyöngyöztetve a kályhám sütőjében készült, és kész ízbomba. Szürke esős délutánon lélekmentő lesz.

cider1.jpg

A recept a következő:

9-10 db alma, körte, birsalma összesen (nem kell hámozni, se kimagházazni, csak a romlott részt vágtam ki)

1 db narancs, héjastul, jól megmosva

5-6 db szegfűszeg, egy darab fahéj, esetleg 2 szem szegfűbors (aki szereti)

1 mokkáskanál só

5-6 evőkanál cukor

3 l víz

A gyümölcsöket nagyobb darabokra vágtam, beleszórtam a fazékba a fűszereket, a cukrot, és felöntöttem vízzel.

Az eredeti recept alacsony hőfokon 6-8 órát ír, így én a cserépkályha maradék hőjét használtam ki. 8 óra kellett hozzá. Magas hőfokon 3-4 óra alatt lesz kész.

Ha puhára főttek a gyümölcsök, nyomkodjuk szét krumplitörővel, hogy még több íz szabadulhasson ki, és főzzük még 1 órát.

Ha kész szűrjük le. Fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen bekuckózva.

A C-vitamin érték csökken, de az ízek, színek és a fűszerek harmóniája a legesősebb délutánt is napsütésessé változtatják. Hűvös helyen 5 napig áll el.

cider2.jpg

Érdemes kipróbálni!

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr57984771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2015.10.17. 20:42:31

Mondjuk nem rossz, és mégsem fruktózglükóz szörpike, színezék és aroma van benne, mint a bolti szájderben...

Egyet azért (esetleg) vegyél figyelembe: a citrusfélék címkéjén ilyen dolgok vannak: imazalil tiabendazol, orto fenil-fenol, és egyebek is. Nem jönnek le csapvízzel. Bár állítólag a gyümülcshúsban nincsenek benne. Ez (mármint, hogy "állítólag") ez biztos. ;)
süti beállítások módosítása