Régóta kacérkodom cider receptekkel. Sok szépséghibás alma, körte, birsalma gyűlt nálam össze.
Ez a változat lassan gyöngyöztetve a kályhám sütőjében készült, és kész ízbomba. Szürke esős délutánon lélekmentő lesz.
A recept a következő:
9-10 db alma, körte, birsalma összesen (nem kell hámozni, se kimagházazni, csak a romlott részt vágtam ki)
1 db narancs, héjastul, jól megmosva
5-6 db szegfűszeg, egy darab fahéj, esetleg 2 szem szegfűbors (aki szereti)
1 mokkáskanál só
5-6 evőkanál cukor
3 l víz
A gyümölcsöket nagyobb darabokra vágtam, beleszórtam a fazékba a fűszereket, a cukrot, és felöntöttem vízzel.
Az eredeti recept alacsony hőfokon 6-8 órát ír, így én a cserépkályha maradék hőjét használtam ki. 8 óra kellett hozzá. Magas hőfokon 3-4 óra alatt lesz kész.
Ha puhára főttek a gyümölcsök, nyomkodjuk szét krumplitörővel, hogy még több íz szabadulhasson ki, és főzzük még 1 órát.
Ha kész szűrjük le. Fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen bekuckózva.
A C-vitamin érték csökken, de az ízek, színek és a fűszerek harmóniája a legesősebb délutánt is napsütésessé változtatják. Hűvös helyen 5 napig áll el.
Érdemes kipróbálni!
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!