Szimatoló játék
2020. szeptember 26. írta: Alkotó Részecskék

Szimatoló játék

Sült paradicsomos bruschetta kalákában

A foglalkozásaimon előszeretettel hozok konyhai példákat egy-egy kémiai témakörhöz.

Szeretem megismertetni a gyerekeket a különböző fűszernövényekkel, mert az illatok , illatmolekulák, azok mozgása a levegőben izgalmas tudományos játék.

Ezt a szimatoló kísérletet egy sült paradicsom hívta életre, amit a szomszédasszonnyal közösen készítettük, igazi kalákában. Összeadtuk a kertből a paradicsomjainkat, elfeleztük a szemeket, fűszernövényeinket felsorakoztattuk, dobtunk rá fokhagymát, meglocsoltuk egy kis olivaolajjal, és sütőbe tettük 200 fokra. 2 órára.

ip3.jpg

Környezettakarékos módon abban az elektromos sütőben sült, amit a napelemek táplálnak :-).

Na és itt kezdődik a szimatoló kísérletezés:

Ahogy kezd fortyogni a tepsiben a massza, érkeznek az illatok a nyitott ablakon át a kertbe. Szimatolunk mit is lehet érezni.

A gyereke mondják, hogy ez pizza illat. Mi lehet benne? Érezzük a paradicsomot, a fokhagymát.

Kiterítem eléjük a fűszernövényeket is, dörzsöljük, morzsoljuk, szagolgatjuk. Majd leterítem őket egy konyharuhával. S, mint egy memória játék, kezdjük keresni az illatokat.

ip1.jpg

A legintenzívebb a levegőben a rozmaring illata, mondjuk. Szimatolunk tovább, persze a konyhában is, és a óvatosan a tepsi fölött is, próbáljuk kivenni minden fűszer illatát. Ki tud több fűszert az illata alapján azonosítani!

ip2.jpg

Ezúttal került egy sült padlizsán is, kockákra vágva a keverékbe.

Üvegbe zárva kerül a konyha polcra dunsztolás után.

Friss kenyérrel vagy pirítóssal isteni vacsora, vagy előétel.

Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr3416215410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása