Újabban odavagyok a virág szörpökért. Eddig alig vártuk a tavaszt, hogy bodza szörpöt lehessen készíteni. Aztán szépen lassan bővíteni kezdtem a palettát. Előző években készült akácvirág nedű, idén kipróbáltuk a pitypang szörpöt is.
És most a rózsa.
Olyan fantasztikus illata van a rózsánknak, hogy üvegbe kell zárni, és szinte kínálja magát, hogy eltegyük télire.
Nálam a szörpök alapja mindig a szirup: 1kg cukrot feloldok 1 liter forralt vízbe.
A rózsaszirmokat leöblítettem, kb 2 maréknyit, és beleszórtam a forró cukros lébe.
Félórán át gyöngyöztettem egészen kis lángon. A szirmok kifakultak, és a lé is halvány sárga színű lett.
A végén belekevertem 1 evőkanál citromsavat. Ekkor a szirup gyönyörűséges rózsaszínűvé változott.
Leszűrjük a szirmokat.
Ha valaki üvegben szeretné tartósítani, akkor üvegekbe töltve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Én inkább kis adagokban a mélyhűtőbe teszem, és amikor elővesszük, rögtön hűtött rózsa limonádét ihatunk.
A rózsaszirom teája stresszoldó hatása miatt is jótékony, így az illatos szörpöt is ajánlom egy fárasztó nap után.
Érdemes megszárítani a szirmokat szellős helyen és teának felhasználni.
Figyeljünk mindenképpen, hogy olyan helyről szedjük, ahol nem érte permetszer a virágokat.
Van benne valami egzotikus, sejtelmes. Érdemes kipróbálni.
Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!