Írós kifli
2016. március 08. írta: Alkotó Részecskék

Írós kifli

A vaj készítés melléktermékével, az íróval, gyönyörű fényes kiflik sültek.

iros3.jpg

Újra bevetésre került a kovászom is.

A recept következő:

A hűtőben csücsülő kovászomból kimértem 10 dkg-ot. Hozzáadtam további 10 dkg lisztet és 1 dl vizet. Jól összekevertem, és hagytam 3-4 órát, hadd dolgozzon. Délben kezdtem.

Apró buborkék jelentek meg. Ekkor hozzákevertem még 30 dkg lisztet, 2 e.k. olivaolajat, fél t.k. sót, 1 tojást, 1.5 dl írót. Kemény tésztát gyúrtam belőle késő délután. Egy éjszakát hagytam pihenni hűvös helyen. (kovász és író nélkül a recept: 40 dkg liszt, 2 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 1 tojás, 2 e.k. olivaolaj, fél t.k. só)

Reggel korongokat nyújtottam a tésztából, és cikkekre vágtam. Egy részét olivabogyós, aszaltparadicsomos töltelékkel megkentem és feltekertem. A másik részét sajttal töltöttem. Megint hagytam kelni, jó 2 órát.

iros1.jpg

Sajnos a kovászom még lassan dolgozik, ezért hagytam lassan kelni. Majd felvert tojással megkentem a tetejüket.

iros2.jpg

220 C fokon 15 percig sültek.

 

 Blogban található összes bejegyzés saját fotókat és gondolatokat tartalmaz. Ha tetszik, amit látsz vagy olvasol, és megosztod másokkal megköszönöm. A blogban saját tapasztaláson alapuló receptekkel, gyerekeknek szóló kísérletekkel, ötletekkel találkozhatsz, szemezgess közülük kedvedre! Vagy kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkotoreszecskek.blog.hu/api/trackback/id/tr578454132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin vagyok Montargis-ból 2016.03.10. 03:30:58

"A vaj készítés melléktermékével, az íróval, gyönyörű fényes kiflik sültek."

Lófaszt. A tojástól lettek fényesek, amivel megkented őket.

Az viszont érdekelne, hogy hol tudsz írót venni, mert én évek óta nem látok sehol, pedig imádom.

háténimmár 2016.03.10. 06:42:41

@Quentin vagyok Montargis-ból!
Csinálj vajat házi tejszínből robotgéppel pár perc alatt. Lesz isteni finom vajad, plusz íród.
Házi tejszínt pedig lehet kapni tisztességes tejboltokban, piacon.

ElPadre 2016.03.10. 07:24:44

könyörgöm, valaki mondja már meg, budapesten hol lehet irót kapni? évek óta sikertelenül keresem. :(

Borzasztó Károly 2016.03.10. 07:59:19

Egy poszttal lejjebb habtejszínből készített vajat a poszter. Nem öntötte ki az írót és ezért ez a béna recept.

szamok embere 2016.03.10. 08:25:31

@Quentin vagyok Montargis-ból: "A vaj készítés melléktermékével", és még a link is ott volt. Te se brillíroznála PISA-teszten...

pikpakpuk 2016.03.10. 08:57:42

@Quentin vagyok Montargis-ból: pl Tescóban:
s.tesco.hu/hu-HU/products/2004120640148
De pl. a Lehel téri piacon is majdnem minden tejesnél lehet kapni házi írót.

pikpakpuk 2016.03.10. 08:58:31

@ElPadre: pl Tescóban:
s.tesco.hu/hu-HU/products/2004120640148
De pl. a Lehel téri piacon is majdnem minden tejesnél lehet kapni házi írót.

Terézágyú 2016.03.10. 09:11:11

A "vajkészítés" egy szó.

A tizedestörteket pedig magyarul a tizedesvesszővel jelöljük.

Persze, ha csak nyolc általánosod van, akkor bocsesz a kritikáért.

Hatos villamos 2016.03.10. 10:52:10

@pikpakpuk:
A tesco oldalon nem jelenik meg semmi, viszont a fejlécben a következő olvasható TError :-)
(A Tesco logo T-je, és az Error öszecsúszik...) Bocs...

Quentin vagyok Montargis-ból 2016.03.10. 12:10:08

@háténimmár:
A vajat tejfölből csinálják.
Ha tejszínből csinálod, abból vaj lehet, hogy lesz, de író biztosan nem.

@szamok embere:
Baromka, tudom, hogy miből van, azt nem tudom, hogy hol lehet kapni. Ha tejet akarok inni, akkor sem veszek tehenet.
És még te beszélsz PISA-tesztről, te idióta barom?

pikpakpuk 2016.03.10. 14:11:06

@Hatos villamos: nem tudom mi error neked, nekem tökéletesen bejön. De ha így nem megy, akkor írd be a gugliba hogy Tesco író :)
süti beállítások módosítása